سیستمهای اعلامحریق
انواع سیستمهای اعلامحریق با دیاگرامهای سیمکشی-قسمت ۲
در ادامه انواع سیستمهای اعلامحریق با دیاگرامهای اتصال و سیمکشی آمدهاست.
- 1- اعلامحریق ساده در خانه
- 2- سیستم اعلامحریق مرسوم
- 3- سیستم اعلامحریق آدرس پذیر
- 4- سیستم اعلامحریق هوشمند
- 5- سیستم اعلامحریق وایرلس
در ادامه با جزئیات کامل همه آنها بررسی میشوند.
سیستم اعلامحریق ساده خانگی
این سیستم اعلام حریق سادهاست که در سیمکشی خانگی استفادهمیشود.
دتکتور گرما یا آتش را میتوان با سیمکشی جدید یا موجود خانه متصلکرد.
در دیاگرام سیمکشی پایه ما، یک یا چند دتکتور دود و گرما در خانه با اتصال سیم ، خنثی و زمین، و اتصال سیم به آلارم انجاممیشود.
تغذیه اصلی 120VAC (در ایالات متحده) و 230VAC (در اروپا)است. دتکتورها را میتوان مستقیماً به DB (بورد توزیع – جعبه تقسیم) و یا پریزهای سیمی موجود متصلکرد. پس از نصب، باتری را سر جای خود قرارداده و مدار شکن (کلید قطع و وصل مدار) اصلی را روشنکنید تا ببینید آیا به درستی کار میکند یا نه.
سیمکشی دتکتور گرما در خانه (AC)
سیستم اعلامحریق مرسوم
در سیستم اعلامحریق مرسوم، تمام دستگاهها، مانند دتکتورها، آژیرها و نقاط فراخوانی از طریق سیم یا کابل جداگانه به کنترل پنل متصلمیشود، نه یک سیم مشترک. به عبارت دیگر، یک انتهای سیم به دتکتورها و انتهای دیگر به کنترل پنل متصلاست.
در یک سیستم معمول اعلامحریق، دتکتورها، آژیرها و نقاط فراخوانی به مناطق مختلفی تقسیممیشوند، یعنی منطقه 1 برای زیرزمین، منطقه 2 برای طبقه همکف، منطقه 3 برای طبقه اول و غیره. به این صورت به راحتی میتواند منطقه تحت تأثیر را در اتاق کنترل، مدیریت ساختمان و تیپ آتش نشانی مشاهدهکرد. بهعبارت دیگر، هرچقدر تعداد منطقهها بیشترباشد، مکانیابی محرک و مکان آتش نیز دقیقتر خواهدبود.
بهیاد داشتهباشید که مکان دقیق آتش را نمیتوان در سیستم اعلامحریق معمولی در مقایسه با سیستم اعلامحریق آدرس پذیر پیداکرد.
چون کنترل پنل به شما اجازه نمیدهد مکان دقیق تک تک دستگاههایی که تحریک شدهاند را ببینید
، و تنها صورت متنی، لامپی و یا هر دو منطقه را ارائه میکند.
سیمکشی سیستم اعلامحریق مرسوم
سیستم اعلامحریق آدرس پذیر
در اعلام حریق آدرس پذیر، تمام دستگاهها مانند دتکتورها، نقاط فراخوانی و زنگهای خطر در یک سیستم حلقهای به کنترل پنل متصل شده و هر دستگاه دارای یک آدرساست (که مکان را مشخصمیکند). به این صورت، به راحتی میتوان مکان دقیق دستگاهی که تحریک شدهاست را در مدار مشخصکرد.
ایده پایهای که برای سیستم حلقه وجود دارد ایناست که در صورت ایجاد خطای اتصال کوتاه، تنها قسمت کوچکی از سیستم تحت تأثیر قرارمیگیرد و باقی قسمتهای مدار به کمک ماژول ایزولاسیون متصل در حلقه به درستی کار خواهدکرد. در یک حلقه، تا 99 دستگاه میتواند متصلشود و طول آن نیز بر اساس قابلیت سیستم کنترل پنل آتش میتواند تا 3.3 کیلومتر توسعه پیداکند.
هدف اصلی اعلام حریق آدرس پذیر مانند اعلامحریق مرسوم است، به جز اتصال سیمکشی و سوئیچ DIP (بستهی دو خط ورودی) برای آدرس یا مجموعهای از آدرسها که مکان دقیق جزء تحریک شده را در صفحه کنترل پنل آتش آدرس پذیر نشانمیدهد. قابلیت آدرسدهی دقیقتریناست، اما در مقایسه با سیستم مرسوم هزینهی زیادی دارد، ولی هیچکدام از آنها در مقایسه با اعلامحریق هوشمند که منطق دقیق دستگاه تحریک شده، پیش هشدار یا اطفاء سریع را فراهم میکند هوشمند نیستند.
سیمکشی اعلامحریق آدرس پذیر
سیستم اعلامحریق هوشمند
در سیستم اعلامحریق هوشمند، هر دستگاهمیتواند محیط اطراف خود را اسکنکرده و در صورت ایجاد خطا، آتش یا پاکسازی و نگهداری زمانبندیشده دتکتورها میتواند با کنترل پنل مرکزی ارتباط برقرارکند.
در مقایسه با سیستمهای اعلامحریق مرسوم، سیستم اعلامحریق مرسوم دستگاهها تنها اطلاعات یک سیگنال را ارائهمیکنند، یعنی مهمنیست که این سیگنال آتشاست یا سیگنال خطا، دما، ذره دود یا فشار بارومتری، و بنابراین سیستم هشدار متصل با تحریککرده و یک مثبت نادرست تلقیمیشود. این اطلاعات گمراه کنندهمیتواند باعث ایجاد پدیدههای مختلفیشود، مانند گزارشدهی، تشعشعات و غیره.
مشابه با سیستم کنترل آتش آدرس پذیر، دستگاهها در سیستم هوشمند نیز به صورت حلقهای متصل شدهاند
که به صورت سیستمهای دو، چهار و هشت حلقه در دسترس هستند.
یک حلقه را میتوان تا 3.3 کیلومتر و تا 99 دستگاه توسعه داد (مانند آژیر، دتکتور، و نقاط فراخوانی. به این صورت، منطقه بسیار بزرگی رامیتوان از یک کنترل پنل کنترل و نظارتکرد.
هدف اصلی سیستم اعلامحریق هوشمند ایناست که از ایجاد آلارمهای نادرستی که با افزایش سنسورها و سیستمهای کامپیوتری و الگوریتمها پیچیدهترمیشود جلوگیریکند. به این صورت، سیستم پیچیدهتر و گرانتر از سیستمهای شناسایی آتش آدرس پذیر و مرسوماست.
سیمکشی سیستم اعلامحریق هوشمند
سیستم اعلامحریق وایرلس
در سیستم اعلامحریق وایرلس، تمام دتکتورها و دستگاههای مربوطه به صورت راه دور
از طریق ارتباطات رادیویی به کنترل پنل سیستم اعلامحریق متصلاست.
البته باید بگویم که در سیستمهای وایرلس نیز کابل و سیم وجوددارد؛ سیستم وایرلس کاملاً وایرلس نیست.
در سیستم اعلام@حریق وایرلس، یک سیگنال رادیویی از دتکتور (مانند دتکتور گرما) یا نقطه فراخوانی به سیستم اعلامحریق مرکزی ارسال میشود که مدار هشدار فعالشود.
سیستم اعلامحریق وایرلس به دلیل هزینههای کار و سیمکشی کابل و همچنین اتصال سریع بدون خاموشی قسمتهای مختلف ساختمان برای مدت زمانهای طولانی مقرون به صرفهتراست، اما سختافزار آن بسیار هزینهبراست، به ویژه از نظر تعویض باتری و نگهداری.
سیمکشی سیستم اعلامحریق وایرلس
پیشنهاد میشود ابتدا قسمت ۱ این مقاله در لینک زیر مطالعه شود:
انواع سیستمهای اعلام حریق و نقشه سیمکشی آنها- قسمت ۱
لینک زبان اصلی مقاله :