روغن موتور و مواد سازنده روغن موتور

روغن موتور و مواد سازنده روغن موتور - ماه صنعت انرژی

روغن موتور و مواد سازنده روغن موتور

در این مقاله میخواهیم در مورد روغن موتور ، انواع روغن‌موتور ، کاربردش در موتور ، زمان تعویض و مواد سازنده روغن توضیح دهیم .

فهرست مطالب

1-تاریخچه روغن‌موتور

2- روغن‌موتور

3- انواع روغن‌موتور

4- مواد‌سازنده روغن‌موتور

5- معانی اعداد و حروف روی یک بطری روغن

6- وظایف روغن‌موتور

7- زمان تعویض روغن‌موتور

———————————————————-

1- تاریخچه روغن‌موتور :

قرن نوزدهم آغاز انقلاب صنعتی‌بود. پروژه‌های اکتشاف نفت موفق به گرفتن نفت خام شدند که سپس جایگزین منابع طبیعی روغن‌کاری شدند. همچنین سال‌های طلایی فناوری روان‌کاری را نشان‌داد. در ابتدا، نفت خام به دلیل خواص روانکاری ضعیف آن محبوبیتی نداشت. این در سال 1869 زمانی که تقطیر خلاء اختراع‌شد تغییر‌کرد و در اوایل قرن بیستم زمانی که فناوری جداسازی محتویات نفت خام در دسترس قرار‌گرفت، انقلابی بیشتر‌شد.

در دهه 1920، با جداسازی اجزای نفت خام، تولیدکنندگان نفت توانستند مواد افزودنی آنتی اکسیدانی، ضد خوردگی و ویسکوزیته تولید‌کنند. آنها در دهه 1930 و 1940 همراه با رونق صنعت راه آهن به صورت تجاری در دسترس قرار‌گرفتند. در دهه 1950، روغن مصنوعی برای نیازهای هوانوردی و اکتشاف فضایی و به دنبال آن روغن چند درجه برای وسایل نقلیه توسعه یافت. عصر صنعتی، فناوری‌های تولید نفت را به وجود آورد که ما امروز داریم.در حال حاضر، بیشتر تولید نفت از ترکیبات شیمیایی پیچیده‌ای بهره می‌برد که برای ایجاد بهترین نتایج توسعه یافته‌اند. آنها شامل فرمول مصنوعی آزمایشگاهی و تولید مواد افزودنی هستند که قادر به رفع انواع مشکلات موتور هستند.در اوایل دهه 1930، سازندگان وسایل نقلیه متوجه‌شده‌بودند که نیاز به استانداردهای ثابت عملکرد روان‌کننده‌ها و سوخت وجود دارد تا خودروها و کامیون‌ها بتوانند در سراسر جهان بدون تغییرات عمده یا خرابی‌های شرم‌آور فروخته‌شوند.

انجمن مهندسان خودرو در ایالات متحده ، وظیفه تعیین استانداردهای روغن موتور را بر عهده‌گرفتند. آنها تصمیم‌گرفتند روغن‌های روان‌کننده را با ویسکوزیته مقایسه و تعریف‌کنند.

ویسکوزیته، در اصطلاح عمومی به آسانی ریختن یک مایع‌است.

بنابراین برای روغن‌های معدنی سبک می‌توانیم به طور قطع بیان‌کنیم که هر چه ویسکوزیته روغن بیشتر باشد، قوی‌تر‌است. SAE تصمیم‌گرفت ویسکوزیته روغن‌ها را در 100 درجه سانتیگراد مقایسه‌کند، اگرچه آنها در ابتدا در فارنهایت کار می‌کردند.

ویسکوزیته با افزایش دما کاهش می‌یابد و در حدود 100 درجه سانتی گراد، روغن‌های معدنی شروع به نازک شدن و در نتیجه ضعیف میشوند بنابراین آزمایشات در این دما یک شاخص مفید برای قدرت روغن میباشد. ویسکوزیته با روش فوق‌العاده دقیق ریختن روغن در یک سوراخ با اندازه مشخص و اندازه‌گیری مدت زمانی که طول‌می‌کشد تا خارج‌شود، اندازه‌گیری‌می‌شود. نتیجه این امر به عنوان ویسکوزیته سینماتیکی شناخته می‌شود. واحدهای این اندازه‌گیری mm2/second یا بعد از فردی که پیشگام اندازه‌گیری ویسکوزیته‌بود، سانتی استوکس (cSt)‌ است. در 2000 سال قبل از میلاد مسیح در مصر، مشخص‌شد که مصری‌ها مایعات را روی ریل‌های گاری می‌ریختند که برای حمل مجسمه‌ها استفاده‌می‌شد. در همین حال، از روغن زیتون برای روان‌کاری چرخ‌های چوبی برای انتقال سنگ‌های غول پیکر برای اهرام استفاده‌می‌شد.

———————————————————-

2- روغن‌موتور :

روغن‌موتور‌ ها از ترکیب روغن پایه و انواع افزودنی‌ها تشکیل شده‌اند هر موتور تحت طیف وسیعی از دما کار میکند بنابراین برای بهترین عملکرد موتور نیاز به روغن موتور مخصوص خود‌است روغن در موتور گردش می‌کند و عملکردهای مختلفی را انجام می دهد ، برای حفظ سلامت موتور و فعال کردن آن ضروری‌است.روغن موتور نه تنها به عنوان خنک‌کننده و روان‌کننده عمل‌می‌کند، بلکه از قطعات متحرک موتور در برابر سایش و خوردگی محافظت می‌کند .

این عملیات از طریق سیستم روغن خودروی شما انجام می‌شودکه از قسمت‌های زیر تشکیل شده‌است:

1- مخزن روغن:

جایی که روغن در آن ذخیره‌می‌شود

2- انشعابات روغن:

گردش روغن در داخل موتور

3- پمپ روغن:

روغن را در حرکت نگه می‌دارد

4- فیلتر روغن:

قبل از پمپاژ روغن از داخل موتور، ناخالصی‌ها را از روغن پاک‌می‌کند .

علاوه بر این، روغن موتور دارای چندین ترکیب شیمیایی‌است که عملکرد موتور را بهبود می‌بخشد و با حذف ناخالصی‌ها به تمیز نگه‌داشتن موتور کمک می‌کند.

فیلتر روغن LF 3000

———————————————————-

3- انواع روغن‌موتور

1- روغن‌موتور مصنوعی :روغن موتور و مواد سازنده روغن موتور

روغن موتور در طول زمان به طور قابل توجهی تغییر کرده‌است. هنگامی که برای اولین بار در دهه 1800 معرفی‌شد، تولید‌کنندگان از تکنیک‌های سوخت و روغن کاری خود‌استفاده‌کردند که منجر به تناقضات بسیاری‌شد. استفاده‌از چربی حیوانی و روغن گیاهی به استفاده از روغن موتور ساخته‌شده از خام تبدیل‌شد. و بعداً روغن مصنوعی اختراع‌شد. روغن موتور سنتتیک روغنی‌است که فرآیند مهندسی شیمیایی را طی کرده‌است. در مقایسه با مولکول‌های روغن معمولی، مولکول های روغن مصنوعی شکل یکنواخت تر و ناخالصی‌های کمتری دارند. به طور معمول، روغن مصنوعی مقاومت بالاتری در برابر اکسیداسیون دارد و در دماهای بسیار بالا و پایین عملکرد بهتری نسبت به روغن موتور معمولی ساخته‌شده از خام دارد.

2- روغن‌موتور معمولی:

 در نهایت، روغن‌موتور معمولی در انواع ویسکوزیته و سطوح کیفی موجود‌است. این مشخصات اولیه API توصیه‌شده توسط سازنده موتور شما را برآورده میکند، اما عملکرد اضافی موجود در روغن موتورهای مصنوعی را ندارد.

3- روغن‌موتور ترکیبی ، مصنوعی:

این نوع روغن از مخلوطی از روغن‌های پایه مصنوعی و معمولی استفاده‌می‌کند تا مقاومت بیشتری در برابر اکسیداسیون و عملکرد بهتر در دماهای پایین داشته‌باشد.

4- روغن‌موتور با مسافت پیموده‌شده:

با فرموله‌شده با افزودنی‌های منحصر به فرد، روغن‌موتور با مسافت پیموده‌شده به کاهش سوختن روغن و جلوگیری از نشت روغن که می‌تواند در موتورهای قدیمی رخ دهد کمک می‌کند. این روغن برای خودروهای مدل جدیدتر یا قدیمی با بیش از 75000 مایل طراحی شده‌است.

تفاوت‌بین روغن‌موتور معمولی و مصنوعی چیست؟

روغن پایه معمولی فقط از نفت خام تصفیه شده‌است، در حالی که روغن پایه برای یک روغن مصنوعی تحت فرآیندهای مهندسی شیمی اضافی قرار گرفته‌است. فرآیندهای اضافی روغن را تقویت می‌کند و خواص بهتری برای استفاده‌به عنوان روغن موتور به آن می‌دهد.

———————————————————-

4- موار سازنده روغن‌موتور

روغن پایه‌تمامی روغن‌های موتور یا معمولی یا مصنوعی است .

هر سازنده فرمول مخصوص به‌خود را‌دارد، با این حال تقریباً همه روغن‌های موتور از 75 تا 90 درصد روغن پایه‌ساخته شده‌اند. 10 تا 25 درصد باقیمانده روغن از انواع مواد افزودنی تشکیل شده‌است که برای کمک به حفظ ویسکوزیته روغن در دماهای بالا طراحی شده اند. روغن پایه خواص اساسی روغن‌موتور را تعیین می‌کند، در حالی که مواد افزودنی روغن پایه‌را تقویت میکنند. افزودنی‌ها همچنین به حفظ روغن پایه‌و اجزای موتور کمک می‌‌کنند.

روغن موتور دیزل ولوو

روغن موتور دیزل ام تی یو

———————————————————-

 5- اعداد و حروف روی یک بطری روغن به چه معناست؟

هر موتور به گونه‌ای طراحی شده‌است که از روغن با درجه ویسکوزیته SAE خاص استفاده‌کند تا به درستی تمام اجزای موتور روغن کاری‌شود. انتخاب روغنی که خیلی نازک‌باشد می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی در ساییدگی در موتور شود. انتخاب روغنی که خیلی غلیظ باشد باعث‌می‌شود موتور سخت تر کار کند و در این فرآیند کارایی کمتری داشته‌باشد. ما همیشه توصیه می‌کنیم از روغن موتور مناسب برای وسیله نقلیه‌خود استفاده‌کنید. اگر مطمئن نیستید که این چیست، می‌توانید کتابچه راهنمای مالک خودرو را برای ویسکوزیته SAE صحیح برای موتور ماشین‌خود بررسی‌کنید. اکثر سازندگان همچنین رتبه روغن موتور را روی درپوش روغن روی‌خود موتور قرار می‌دهند.

اعداد کنار هر بطری روغن موتور به درجه ویسکوزیته SAE در دماهای مختلف اشاره دارد. ما از 20W-50 به عنوان مثال استفاده خواهیم‌کرد. عدد 20 به امتیاز ویسکوزیته SAE در زمانی که موتور سرد‌است اشاره دارد، W مخفف Winter‌است. 50 به درجه ویسکوزیته SAE اشاره دارد زمانی که موتور در دمای عملیاتی بهینه قرار دارد، این معمولاً حدود 100 درجه سانتیگراد (212 درجه فارنهایت)‌است.

نماد دیگری که معمولاً روی روغن موتور ظاهر میشود “دونات” API است. API مخفف American Petroleum Institute‌است که برای کمک به مشتریان در یافتن روغن موتورهایی که حداقل استانداردهای تعیین‌شده توسط سازندگان موتور و خودرو را برآورده می‌کنند، مهر تاییدی را ارائه‌می‌دهد. این نماد دارای سه قسمت‌است: نیمه بالایی دایره که نشان‌دهنده رتبه خدمات API‌است، مرکز دایره که ویسکوزیته SAE را نشان می‌دهد و نیمه پایینی دایره که خواص صرفه جویی در انرژی روغن را به شما می‌گوید.

———————————————————-

6- وظایف روغن موتور  

از جمله وظایف روغن موتور می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- جداسازی و روان‌کاری قطعات متحرک

2- کاهش سایش موتور

3- کمک به جلوگیری از تشکیل رسوب بر روی اجزای داخلی موتور

4- حذف و معلق کردن کثیفی‌ها و آلاینده‌ها در روغن تا زمانی که این آلودگی‌ها در تعویض روغن بعدی پاک شوند.

5- خنک‌کننده قطعات موتور

6- حفظ بهره وری و عملکرد سوخت موتور

7- ارائه حفاظت در طیف وسیعی از دماها

8- عملکرد به عنوان هیدرولیک در زمان بندی متغیر سوپاپ

9- کمک به حفاظت از سیستم انتشار گازهای گلخانه‌ای

———————————————————-

7- زمان تعویض روغن موتور 

همانطور که موتور خودروی شما سوخت می‌سوزد، آلاینده‌های مضر در روغن جمع می‌شوند ، این امر باعث تخریب روغن داخل موتور می‌شود، تعویض منظم روغن موتور به حذف این آلاینده‌ها و پر کردن مواد افزودنی که از موتور شما محافظت میکند ، کمک میکند.

علاوه بر چراغ چک موتور خودروی شما روی داشبورد  (اگر وجود داشته‌باشد)، چند علامت دیگر وجود‌دارد که می‌تواند نشان‌دهد زمان تعویض روغن فرا رسیده‌است :

1- صدای موتور:

زمانی که روغن موتور کار خود را انجام می دهد، قطعات موجود در موتور شما را روغن کاری‌کرده و در نتیجه موتور را ساکت نگه می‌دارد. با این حال، اگر سطح روغن شما پایین‌است یا کاملاً تمام شده‌است، ممکن‌است صدای تق تق یا غرش را بشنوید. اگر این اتفاق افتاد، فوراً ماشین خود را برای تعویض روغن ببرید.

2- بوییدن روغن داخل خودرو:

بوییدن روغن در داخل کابین خودرو نشانه‌ای بر نشتی روغن‌است. اگر بوی دود اگزوز یا گاز را حس کردید، ممکن‌است وسیله نقلیه شما بیش از حد گرم شده‌باشد.

3- دود اگزوز:

طبیعی‌است که لوله اگزوز خودرو شما بخار نیمه شفاف تولید‌کند، اما اگر متوجه شدید که این بخار به دود تبدیل می‌شود، ممکن‌است نشت روغن یا قطعات موتور معیوب داشته‌باشید.

4- مسافت پیموده شده بالا:

همانطور که قبلاً گفته‌شد، اکثر خودروها نیاز به تعویض روغن هر 3-5000 مایل یا تقریباً هر 3-6 ماه دارند. اگر یک ماه مایل زیادی را روی ماشین‌خود صرف کرده‌اید، ممکن‌است بخواهید کمی زودتر ماشین‌خود را برای تعویض روغن ببرید تا مشکلی پیش نیاید. این مورد به خصوص اگر وسیله نقلیه قدیمی دارید بیشتر‌می‌شود.

5-تیره رنگی روغن:

روغن تمیز با رنگ کهربایی شفاف‌است. با گذشت زمان به دلیل آلودگی‌ها و رسوبات جمع آوری‌شده به رنگ تیره تر تبدیل‌شود. اگر روغن خود‌را چک می‌کنید و متوجه می‌شوید که رنگ آن تیره شوده، این نشانه کلیدی‌است که ممکن‌است زمان تعویض روغن فرا رسیده‌باشد.

نکته : دمای گازهای احتراق در موتور به 2000 تا 3000 درجه سانتیگراد می‌رسد ، در چنین شرایط سختی، بدیهی‌است که روغن موتور خراب‌می‌شود .

وقتی روغن ماشین شما تمام می شود چه اتفاقی می افتد؟

اگر روغن موتور شما تمام‌شود، قطعات شروع به آسیاب شدن با هم می‌کنند، زیرا روغن کاری ندارند، و موتور مسدود می‌شود و در نهایت از کار می‌افتد. این باعث آسیبی می‌شود که جبران آن بسیار دشوار‌است، اگر نگوییم غیرممکن‌است. به همین دلیل بسیار مهم‌است که سطح روغن خود را به طور مرتب چک‌کنید و روغن خود را مرتباً تعویض‌کنید!

———————————————————-

سنسور فشار روغن کاترپیلار – فروش سنسور فشار روغن کاترپیلار

سنسور فشار روغن کامینز – فروش سنسور روغن کامینز

از کدام روغن موتور دیزلی استفاده کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید