دراین مقاله قصدداریم در مورد واترپمپ ،انواع آن ،طریقه کارکردنش در دیزل ژنراتور ،تمیز کردنش و تعمیر واترپمپ بپردازیم.
واترپمپ
واترپمپ دستگاهی است که برای افزایش فشار آب به منظور انتقال آن از نقطه ای به نقطه دیگر استفادهمیشود. پمپ های آب مدرن در سرتاسر جهان برای تامین آب مصارف شهری، صنعتی، کشاورزی و مسکونی استفادهمیشود. پمپ های آب نیز برای انتقال فاضلاب در تصفیه خانه های فاضلاب استفادهمیشود. پمپهای آب مدرن اغلب توسط الکتریسیته به حرکت در میآیند، اما سایر منابع انرژی نیز مورد استفاده قرارمیگیرند – مثلاً موتورهای دیزلی یا بنزینی. در برخی مناطق دورافتاده، مانند مناطق بیابانی، ممکناست از پنل های خورشیدی برای تامین برق پمپ های کوچک استفادهشود.
اصل کار واترپمپ انتقال انرژی مکانیکی محرک اصلی یا سایر انرژی های خارجی به مایع برای افزایش انرژی آناست و در نتیجه مایع را انتقال می دهد: آب، روغن، مایع اسیدی و قلیایی، امولسیون، سوسپومولسیون و فلز مایع، و غیره…
بازرسی و تعمیر واترپمپ
حالت های رایج خرابی واترپمپ روی ژنراتور عبارتند از: شلی محوری پروانه، سایش شفت و یاتاقان، نشتی آب بند آب و پارگی پوشش و پروانه پمپ.
1- جداسازی و تمیز کردن پمپ
جداسازی و تمیز کردن واترپمپ را می توان به طور کلی به موارد زیر تقسیمکرد:
1) پیچهای ثابت فن را باز کنید و فن رابردارید.
2) پیچهای ثابت توپی تسمه فن را باز کنید و سپس با استفاده از انبردست یا پرس فن و توپی تسمه را از محور واترپمپ خارج کنید.
3) پیچهای ثابت پروانه و حلقه قفل بلبرینگ را بردارید و سپس محور پمپ آب را به سمت مرکز پروانه فشار دهید و پروانه را بردارید (در صورت نبود پرس میتوانید از میله مسی یا میله آهنی نیز استفاده کنید. قطر بیرونی کوچکتر از شفت پمپ آب برای حفظ نرمی واشر فلزی با کیفیت با دست چکش میشود، اما این بار باید توجه داشته باشید: نیرو باید مناسب باشد.
4) حلقه مسدود کننده آب، پد باکلیت، آستین لاستیکی و فنر را از پروانه خارجکنید.
5) قطعات رابا توجه به شرایط و روش های تمیز کردن تمیزکنید.
مقاله واترپمپ دیزل ژنراتور
واترپمپ دیزل ژنراتور کامینز
2- بازرسی و تعمیر واترپمپ
بازرسی و تعمیر واترپمپ شامل شش جنبه زیراست:
1) محفظه و پروانه پمپ را بررسی کنید. در محفظه پمپ نباید ترک جدی ایجاد شود. طول ترک نباید از 30 میلی متر تجاوز کند و نباید تا لبه سوراخ محفظه یاتاقان گسترش یابد. در صورت رعایت شرایط فوق می توان با جوشکاری با الکترودهای آلیاژ برنج آن را تعمیر کرد. برای جلوگیری از تغییر شکل پس از جوشکاری، محفظه پمپ را قبل از جوشکاری گرم کنید. در صورت عدم رعایت شرایط فوق، بدنه پمپ باید تعویض شود. فقط یک پروانه مجاز است آسیبببیند. اگر بیش از دو مورد آسیب دید، باید تعویضشود.
2) تناسب محور پمپ و سوراخ پروانه را بررسی کنید. محور پمپ و سوراخ پروانه مناسب تداخل هستند. در صورتی که پروانه و شفت به صورت سست قرارمیگیرند، باید تعمیر شوند. فرآیند تعمیر به طور کلی افزایش اندازه شفت با آویزان کردن قلعاست. الزامات فنی خاص عبارتند از: پس از نصب پروانه بر روی شفت، انتهای پروانه باید 0.1 * 0.5 میلی متر بالاتر از شفت پمپ باشد.
3) موقعی که قرقره پمپ آب در حال کاراست وضعیت را بررسی کنید. هنگامی که موتور دیزل (نوع محرک مجموعه ژنراتور کاربری زمین) در حال کار است، قرقره پمپ آب نباید به شدت تاب بخورد. اگر پدیده فوق وجود داشته باشد، ممکن است دو دلیل داشته باشد: یکی شل بودن بلبرینگ و دیگری ساییدگی قرقره تسمه، آستین مخروطی و کلید نیمه گرد. شفت و یاتاقان واترپمپ فرسوده شدهاست، حرکت محوری نمی تواند از 0.30 میلی متر تجاوز کند و حرکت شعاعی نمی تواند از 0.05 میلی متر تجاوز کند، در غیر این صورت یاتاقان باید با یک یاتاقان جدید جایگزین شود. اگر آستین مخروطی و کلید نیم گرد قرقره فرسوده شده باشد، باید تعویضشوند.
پمپ
4) نشیمنگاه حلقه باکلیت در محفظه پمپ آب را بررسیکنید. نشیمنگاه حلقه باکلیت در محفظه پمپ آب را از نظر لکه یا آثار ساییدگی بررسیکنید. در صورت وجود، میتوانید آن را با یک فایل پر کنید یا آن را با دستگاه ماشین روشنکنید.
5) سایش بلبرینگ را بررسیکنید. فاصله شعاعی نمی تواند از 0.10 میلی متر تجاوز کند و فاصله محوری نمی تواند از 0.30 میلی متر تجاوز کند، در غیر این صورت بلبرینگ باید با بلبرینگ جدید جایگزینشود.
6) مهر و موم آب را بررسی کنید. اگر پد باکلیت فرسوده و شیاردار است، فنر خیلی نرم است، آستین لاستیکی متورم و آسیب دیدهاست و غیره، همه باید با موارد جدید جایگزین شوند. در صورتی که حصیر باکلیت به شدت ساییده نشده باشد، پس از تنظیم سطح یا صاف کردن آن می توان از آن استفادهکرد.
متنم
توصیه میشودکه هنگامی که مجموعه دیزل ژنراتور به مدت 550 ساعت کارمیکند، علاوه بر موارد تعمیر و نگهداری فنی سطح اول، همچنین لازماست سوخت انژکتور ، پمپ تزریق سوخت، فاصله سوپاپ و زاویه پیشروی تزریق سوخت را نیز بررسیکنید.
ورودی و اگزوز را بررسی کنید؛ وضعیت آب بندی پمپ آب را بررسی کنید. وضعیت آب بندی حلقه آب بندی آستر سیلندر را بررسیکنید. رادیاتورهای مختلف را بررسی کنید. قطعات موتور دیزل و ژنراتور را سفت کنید. خط لوله را تمیزکنید.
3- معرفی و استفاده از واحدهای واترپمپ دیزلی
هنگام آماده شدن برای راه اندازی واترپمپ موتور دیزل برای اولین بار، لازم است نصب تمام تجهیزات را بررسی کنید و برای شروع به ترتیب زیر آماده شوید:
1. روغن موتور را از درگاه پر کردن سوخت به سیستم تعلیق موتور دیزل و پمپ آب تزریق کنید و با یک میله اندازه گیری سطح روغن را بررسی کنید که آیا ارتفاع لازم را دارد یا خیر.
2. آب خنک کننده را از مخزن آب به موتور دیزل اضافه کنید و سطح آب خنک کننده باید به دو سوم مخزن آب برسد.
3. روغن دیزل را به مخزن روغن اضافه کنید، پمپ دستی اگزوز را فشار دهید و اجازه دهید روغن دیزل از طریق فیلتر وارد بدنه پمپ آب شود.
4. خطوط لوله ورودی و خروجی و دریچههای دروازه پمپ آب را وصل کنید، شیرهای دروازه ای خط لوله خروجی، فشار سنجهای خروجی و فشار سنجهای خلاء راببندید.
5. پمپ آب و لوله ورودی آب را با خلاء پر کنید و هوای داخل پمپ یا لوله آب را تخلیهکنید.
6. شیر آب خنک کننده گردش خارجی را باز کنید.
7. هنگامی که دریچه ورودی کاملا باز شد و دریچه خروجی بسته شد، پمپ آب موتور دیزل را راه اندازی کنید. هنگامی که موتور دیزل به سرعت معمولی رسید، به تدریج شیر لوله خروجی را باز کنید و شروع به تنظیم پمپ آب در حالت کارکنید.
پمپ
دیزل ژنراتورها در حین کار گرمای زیادی تولیدمیکنند. این گرما عمدتاً زمانی تولیدمیشود که سوخت موتور دیزل برای انجام کار سوزانده شود. (برخی نیز در اثر حرکت مکانیکی و گرمایش الکتریکی داخل ژنراتور ایجاد می شوند). برای اطمینان از عملکرد طبیعی دستگاه، گرما باید از بین رفته و دفع شود. روشی که معمولاً مورد استفاده قرار می گیرد، استفاده از یک محیط جریان آب یا هوا است. خنک کننده آب و خنک کننده هوا ظاهرشد.
از آنجایی که آب ظرفیت گرمایی بیشتری نسبت به هوا دارد، اثر خنک کنندگی آب به عنوان واسطه بهتر از هوااست.
در سیستم خنککنندهای که از آب به عنوان واسطه استفادهمیشود، برای جریان یافتن آب، باید یک پمپ آب به سیستم آب خنککننده اضافه شود.
برای نیروگاههای بزرگ، به منظور جلوگیری از تأثیر مقیاس آب خنک کننده در حفره خنک کننده، باید مواد شیمیایی خاصی به آب اضافه شود. این آب باید در یک سیستم بسته گردش کند و هیچ تخلیه ای مجاز نیست. دمای آب خنک کننده نیز افزایش مییابد. برای خنک کردن آب خنک کننده باید یک برج خنک کننده ساخت تا آب خنکشود. در مجموعه ژنراتور کشتیهای بزرگ، از آب دریا برای خنک کردن آب خنک کننده استفادهمیشود. (به دلیل خورندگی شدید آب دریا به فلزات، نمی توان از آب دریا برای خنک کردن مستقیم دستگاه استفاده کرد تا از خوردگی آب دریا به دستگاه جلوگیریشود)