تابلو برق چیست ؟

تابلو برق و مشخصات آن - ماه صنعت انرژی

تابلو برق

تابلو برق یک محفظه فلزی است که مدارات اصلی الکتریکی یک ساختمان یا سیستم الکتریکی را در خود دارد. معمولا شامل قطعات و ادوات مختلفی است. بطورکلی این محفظه ها شامل دو بخش کلی اند:

  • ساختما تابلو
  • تجهیزات الکتریکی

ساختمان تابلو معمولا شامل ساختاری جعبه ای می‌باشد که از لحاظ مکانیکی و همچنین در برابر تغییرات آب و هوایی از وسایل اکتریکی آن محافظت‌می‌کند و همچنین در مواردی اپراتور را در برابر خطرات برق گرفتگی و جانی ایمن می کند. همچنین  گاهی بسته به سایز مدارات الکتریکی از چند محفظه فلزی استفاده‌می‌کنیم.

انواع مختلف تابلوهای برق کدام اند؟

تابلوهای برق بسته به اندازه و متریال انواع متفاوتی می‌توانند داشته باشند. در مورد استفاده و الزامات آنها از نظر فضا، درجه حفاظت در برابر عوامل جوی و تعداد وسایلی که باید فعال و کنترل شوند.

تابلو برق دیواری به دیوار تکیه داده‌شده‌است و در نتیجه فضای بیشتری را در اتاقی که در آن نصب می‌شود اشغال‌می‌کند.

پانل‌های الکتریکی داخلی و خارجی با درجه حفاظت خود متمایز می شوند: پانل های بیرونی به عنوان “ضد آب” تعریف می شوند، زیرا آنها از آب، مایعات به طور کلی و رطوبت و همچنین از عوامل جوی عایق هستند.

  • تابلوهای برق کم ولتاژ، یعنی کمتر از 1 کیلوولت
  • تابلوهای برق فشار متوسط ​​بین 1 تا 30 کیلو ولت
  • تابلوهای برق فشار قوی بین 30 تا 150 کیلو ولت

تابلوهای برق با ولتاژ بسیار بالا که انرژی بالای 150 کیلو ولت را مدیریت می کنند

بدیهی است که این تفاوت در ولتاژ، بر میزان بار الکتریکی سیستم و در نتیجه ویژگی‌های ساختاری آن و همچنین مکان واقعی آن تأثیر می‌گذارد.

این و عوامل دیگر آن تفاوت های کوچک و بزرگ بین یک سیستم عمرانی و یک سیستم صنعتی را تعیین می کند، در نتیجه عناصر تشکیل دهنده خود تابلو برق را نیز تغییر میدهد. تابلوهای نوع کلید اصلی معمولا دارای قطعات اصلی مدار می باشند و از معروف ترین تابلو های برق هستند.

معمولا تابلوهای فرعی را برای اضافه کردن مدارات به تابلوی اصلی می سازند و تابلوهای دارای کلید پشت سر هم معمولا برای استفاده دو مدار از یک کلید ساخته میشوند. علاوه بر این ها تابلو برق ها ممکن است اهداف کنترلی و روشنایی نیز داشته باشند که معمولا برای کنترل یک پروسه بیشتر در کارخانه ها مورد استفاده قرارمیگیرند و شامل ادواتی چون PLCها و کنترلرها می باشند. تابلوهای روشنایی شامل فیوزها هستند که برای حفاظت مدارات روشنایی و لامپ ها می باشند.

عملکردهای تابلو برق

تفاوت های بیشتری از نظر عملکردهای انجام‌شده توسط پنل الکتریکی وجوددارد.

تابلوهای برق وظیفه توزیع برق، تامین برق و حفاظت از کاربران را بر عهده دارند. آنها وظیفه رساندن برق به جعبه های اتصال و همه دستگاه های الکتریکی مختلف را دارند. آنها معمولا دارای ولتاژ 400 ولت سه فاز با نول، 230 ولت سه فاز یا تک فاز با درجه بندی خنثی و حفاظت از IP30 تا IP65 هستند.

اجزای آن همیشه در دسترس هستند زیرا هم عملکرد صحیح دستگاه های متصل به آن و هم ایمنی اپراتورهایی که از سیستم استفاده‌می‌کنند، ضروری است.

تابلوهای برق اتوماسیون وظیفه فرماندهی و کنترل تجهیزات اتوماتیک و ماشین های الکتریکی را بر عهده دارند. آنها حاوی کلیدهای به اصطلاح محافظ موتور، کنتورهای دسته AC3، اینورترها، استارت های نرم، PLC، رله ها و سیم کشی برق هستند. آنها در طیف گسترده ای از زمینه ها قابل استفاده هستند، زیرا می توانند هر نوع عملکردی را که توسط ماشین ها انجام می شود، خودکار کنند.

با توجه به پیچیدگی و عملکردشان، آنها به ویژه برای مصارف صنعتی مناسب هستند:

ماشین آلات صنعتی و تاسیسات تولیدی از تجهیزات فرماندهی، کنترل و حفاظتی که توسط تابلوهای الکتریکی مدیریت می شوند، بهره زیادی خواهندبرد و در زمان و انرژی صرفه جویی‌می‌کنند.

قرارگیری آنها همچنین مقداری آزادی انتخاب را به وجود می‌آورد زیرا می‌توان آن‌ها را بر روی خود دستگاه یا در نزدیکی آن نصب کرد و خود نصب را آسان‌تر و دلخواه‌تر می‌کند. درهرصورت، آنها به گونه ای مونتاژ شده اند که در دسترس نیستند و فقط دکمه های فشاری و چراغ های نشانگر در دسترس هستند. بنابراین، هنگامی که پیکربندی اولیه تنظیم شد، مهم است که تنظیمات به هیچ وجه تغییرنکنند. تابلو برق صنعتی، پس از پیکربندی، نباید نیاز به اصلاح بیشتری داشته باشد.

تابلوهای برق ماشین روی برد شامل تجهیزات نیرو، کنترل، سیگنالینگ و دستگاه های نظارت است. این پنل توسط اپراتور دستگاه برای کار و کنترل دستگاه استفاده می‌شود و معمولاً در پایین دست نقطه تحویل برق که ماشین را تغذیه می کند نصب‌می‌شود.

تابلو برق صنعتی شامل انواع تجهیزات قدرت و کنترل می باشد:

کنتورها، قطع کننده های مدار اتوماتیک، سوئیچ های شنتینگ، درایوها، دستگاه های اندازه گیری، رله ها.

تمامی اجزای حیاتی برای عملکرد صحیح و موثر ماشین خودکار در سطوح جانبی یا خارجی، اجزای مختلف کنترل بین دکمه‌های فشاری و کلیدهای انتخابگر یا حتی لامپ‌ها و LEDهای نشانگر برای سیگنال‌دهی خوب قرارمی‌گیرند. اینها همه ابزارهایی هستند که توسط خود اپراتورها برای استفاده از ماشین های صنعتی استفاده‌می‌شوند.

مشورت با تکنسین های حرفه ای و با تجربه ضروری است.

یک اشتباه در طراحی و اجرای تابلو برق می تواند به سایت، خود دستگاه و افراد آسیب برساند. دقیقاً به همین دلیل است که استانداردهای عملکرد و ایمنی باید بسیار بالا باشد، نه تنها برای نصب تابلو برق و پیکربندی صحیح آن، بلکه همچنین برای تعمیر و نگهداری دوره ای تا همیشه اطمینان و تداوم عالی آن در تولید شرکت تضمین شود.

بخش کلیدی کل فرآیند در نظر گرفتن تمام عوامل محیطی است که در محدوده خاصی می‌تواند عملکرد خود ماشین را تغییردهد. بنابراین شرایط رطوبت، ارتفاع، ارتعاش و تنش‌های مختلف، سازگاری الکترومغناطیسی و دما در مرحله طراحی برای جلوگیری از انواع خطرات و اختلالات طبق استانداردهای فعلی در نظر گرفته می‌شود.

در نهایت، ما تابلوهای الکتریکی را برای تشخیص تجهیزات ساده یا پیچیده و یا حتی قطعات سیم کشی یا ماشین آلات در اختیار داریم. این پانل به ویژه در بخش های خودرو، ماشین آلات کشاورزی، پزشکی، ماشین آلات جابجایی زمین و بخش های نفت-هیدرولیک کاربرد دارد. دامنه کاربرد آن بسیار گسترده است و انواع تجهیزات برای استفاده حرفه ای را پوشش می دهد.

از انواع خاص تر تابلوهای برق می‌توان به تابلوهای کنترلی پمپ ها و چیلرها و همچنین تابلو برق‌های دیتا‌سنتر اشاره کرد که گروه ماه صنعت انرژی تخصص ویژه در طراحی و ساخت این نوع تابلوها دارد.در زیر به توضیح مختصری درباره این تابلوها می‌پردازیم:

تابلوهای کنترل پمپ

در هر سیستم پمپ آپ تابلوهای کنترل نقش مهم در عملکرد بهینه دارند. این تابلوها به عنوان مغز سیستم عمل میکنند و کنترل و حفاظت از پمپ و دیگر لوازم آن  را فراهم میکنند. تابلوهای کنترل پمپ کابینت های فلزی هستند که از لوازم کنترل و مانیتورینگ پمپ نگهداری می‌کنند که معمولا نزدیک پمپ در اتاق کنترل نگهداری می‌شوند. این تابلوها مسئول روشن و خاموش کردن پمپ و محافظت از آن در شرایط عملکرد و مانیتورینگ پارامتر های حیاتی مثل میزان آب پمپ شده وفشار ودمای آن هستند. تابلو های کنترل پمپ از اجزای مختلفی تشکل شده اند از که هر کدام نقش مهمی در عملکرد پمپ دارند.قطعات اولیه عبارت اند از:

این قطعه مسئول قطع و وصل موتوری است که پمپ را به حرکت در می آورد. این قطعه مطمئن می‌شود که قدرت به موتور منتقل شده و از جریان های ناگهانی جلوگیری می‌کند.

این سوییچ ها به طور دستی فرایند کنترل پمپ را انجام می‌دهند و به اپراتورها این امکان را می‌دهند که پمپ را روشن و خاموش کنند. همانطور که به مانیتورینگ و وضعیت و هر خطایی که ممکن است رخ دهد کمک میکنند.

تابلو های کنترل پمپ دارای دستگاه های محافظتی هستند تا از ایمنی پمپ وقطعات دیگر مطمئن شوند. این دستگاه ها شامل کلیدهای MCCB و فیوزها  و رله های اضافه بار هستند که طراحی شدند تا در مواقع خطای الکتریکی و اضافه بار موتور از آن محافظت کنند.

این دستگاه ها برای اندازه گیری پارامترهای بحرانی مانند مقدار جریان عبوری و فشار و دما می باشند. این ها یک پاسخ به تابلو کنترلی در برابر تغییر وضعیت می‌دهند و همچنین اجازه‌می‌دهند اعمال تغییرات را به آنها داده و بر اساس نیازهای سیستم پمپ تغییر عملکرد می‌دهد.

مزایای تابلوهای کنترل پمپ

تابلوهای کنترل دارای مزایای زیادی هستند که عملکرد و قابلیت اطمینان پمپ ها را افزایش میدهد برخی از این مزایا در زیر آورده شده اند :

عملکرد اتوماتیک

تابلوهای کنترل پمپ عملکرد خود به خودی پمپ را تضمین و همچنین نیاز کنترل دستی پمپ را کمترمیکنند که عملکرد ثابت و کارآمد را حتی در مسیرهای دور فراهم میکند.

بهره وری انرژی

با مانیتورینگ و تنظیم عملکرد پمپ بر اساس نیازهای سیستم تابلو های کنترلی مصرف سوخت پمپ را بهینه می‌کنند.

حفاظت از سیستم

پانل های کنترل پمپ دارای دستگاه های محافظ مختلفی هستند که از آسیب و خرابی تجهیزات جلوگیری می‌کنند. با نظارت مداوم بر پارامترهای سیستم، آنها می‌توانند شرایط غیرعادی را تشخیص‌دهند و آلارم ها را فعال کنند یا پمپ را خاموش کنند تا از آسیب بیشتر جلوگیری شود.

تعمیر و نگهداری پیشرفته

با حسگرها و رابط های ارتباطی، پانل های کنترل پمپ فرآیندهای تعمیر و نگهداری و عیب یابی را ساده‌می‌کنند. آنها داده ها و هشدارهای بلادرنگ را ارائه می‌دهند و اپراتورها را قادر می سازند تا به سرعت مشکلات را شناسایی و رسیدگی کنند و زمان خرابی و هزینه‌های تعمیر را کاهش‌دهند.

پانل های کنترل پمپ اجزای ضروری سیستم های پمپاژ آب هستند که قابلیت های کنترل، حفاظت و نظارت را ارائه‌می‌دهند. درک اصول اولیه این پانل ها برای هر کسی که در طراحی، نصب یا نگهداری سیستم های پمپ دخالت دارد بسیار مهم است. با ترکیب پانل‌های کنترل پمپ، اپراتورها می‌توانند کارایی، قابلیت اطمینان و ایمنی را در عملیات پمپاژ آب بهبود بخشند.

نحوه انتخاب پنل کنترل پمپ ایده آل

طیف گسترده ای از پانل های کنترل پمپ موجود است که از بین آنها می‌توانید یکی را انتخاب کنید که کاملاً با ترجیحات و مشخصات شما ترکیب شود. تابلوهای کنترل پمپ تک فاز، سه فاز، سیمپلکس و دوبلکس وجود دارد. همه آنها در درجه بندی های ولتاژ و جریان مختلف موجود هستند. همه اینها برای خدمت به هدف خود در سیستم های مبتنی بر آب طراحی شده اند. با این حال، همه آنها اهداف خاصی را دنبال می‌کنند و کاربردهای خاصی دارند.

به عنوان مثال، پنل کنترل پمپ آبیاری در سیستم های مبتنی بر آب در مناطق ناهموار استفاده می‌شود. این کنترل پنل ها دارای ورودی در پایین هستند که نصب آسان را در مواقعی که منبع تغذیه زیر زمین کار می‌کند تضمین می‌کند. طراحیشان، آنها را قادر می‌سازد تا شرایط سخت را در یک محیط ناهموار تحمل کنند. همچنین، پانل های کنترل پمپ وجود دارد که اهداف ساده ای مانند کنترل تجهیزات در مقیاس کوچک در کاربردهای روزمره، آبیاری و غیره را انجام‌می‌دهند. آنها به طورخاص برای پاسخگویی به نیازهای سخت ترین محیط صنعتی به کار گرفته می شوند.

تابلوهای برق دیتاسنتر

با توجه به اهمیت تامین برق و امینیت در اتاق سرورها به شرکت ها توصیه می‌شود اتاق سرور به همراه تابلو برق آن را راه اندازی کنند تا در مواقع خاموشی دارای انرژی برق باشند و با توجه به اهمیت اطلاعات دچار خاموشی نشوند.

برای هدایت برق اتاق های سرورها از تابلوهای برق تحت عنوان تابلو برق دیتاسنتر استفاده‌می‌شود. این تابلوها وسیله ای برای سیم کشی و نصب تجهیزات الکتریکی هستند که لوازمی مانند کلیدها، فیوزها، رله ها، کنترلرها، قطع کننده ها، ترانسفورماتور های جریان و نمایشگر های مختلف می‌باشند که روی آن نصب می‌شوند.

این تابلو ها دارای ادوات و لوازم اندازه گیری هستند که اغلب به کمک برق شهر و UPS ها برای بخش های مختلف برق مورد نیاز را تامین می‌کنند.توصیه میشود هنگام خرید این تابلو برق ها از کیفیت تجهیزات و همچنین ساخت تابلو اطمینان حاصل کنید زیرا تامین برق پشتیبان در حالت خاموشی و قطعی برق از ملزومات دیتا سنترها می‌باشد.

به طور کلی نیاز های برق در یک مرکز داده عبارتند از:

  • تجهیزات کنترلی
  • تجهیزات حفاظتی
  • نظارت تصویری CCTV
  • روشنایی Lighting
  • سیستم سرمایش HVAC
  • تجهیزات شبکه Rack

برای تامین انرژی الکتریکی مورد نیاز یک مرکزداده که در مقابل قطعی برق یا نوسانات ورودی بسیار حساس است از ژنراتورهای اضطراری و UPSها استفاده‌می‌شود. نکته اساسی در این مقاله این است که تابلوهای برق که جزء بسیار مهمی از تاسیسات الکتریکی هستند بایستی عملکرد مناسبی در جهت کنترل سیستم به خصوص در موقع ایجاد اختلال در سیستم الکتریکی داشته‌باشند.

بدین منظور می‌توان گفت برای یک تابلو برق استاندارد خصوصیات زیر مهم است :

  • مکان مناسب
  • نمایش شاخص های مهم ولتاژ جریان
  • عملکرد سریع و دقیق
  • محاسبه دقیق توان مصرفی
  • استفاده از تنظیمات استاندارد
  • مهمترین تابلو برق در یک مرکز داده تابلو ATS یا همان Automatic Transfer Switch است.
  • خطا را تشخیص دهد.
  • درصورت قطعی سریعا برق اضطراری را جایگزین می کند.
  • پارامتر های مهم را مانیتور می کند.

معمولا در اتاق های سرورو از دو نوع تابلوی برق استفاده می شود :

تابلو برق (Automatic transfer switch) ATS:

که تابلو های ATS  معمولا برای تامین برق هنگام قطع برق و جایگزین کردن برق ژنراتور یا باتری با برق شهر بوده و دارای ادوات و قطعاتی مانند کلیدهای چنچ اور و کنترلرهای پی ال سی (PLC) یا کنترلرهای دیزل ژنراتور می‌باشند. معمولا به صورت دستی یا اتوماتیک کار میکنند.

تابلوهای توزیعی :

همچنین تابلوهای برق توزیع به توزیع انرژی الکتریکی میان تابلوهای مختلف برای اهداف برق رسانی و روشنایی و … میپردازند.

تابلوهای برق چیلر

تابلو برق یکی از وسایل مهم حفاظتی و کنترلی در چیلرها می باشد. در خصوص تابلو برق و اجزای تشکیل دهنده آن و همچنین نکات مهم در ساخت تابلو برق قبلا توضیحاتی آورده ایم. تابلو برق چیلر شامل مدارات قدرت و کلید کنترل فاز و کنترلر و تجهیزات و قطعات حفاظتی برای کمپرسورها و فن های کندانسور و مجموعه سیکل تبرید در برابر عوامل مختلف می‌باشد که این عوامل مختلف شامل قطع  و یا جا به جایی فازها،  اضافه جریان و یا اضافه بار و فشار  بالا و پایین خط میشود و همچنین یخ زدگی و سایر پارامتر های دیگر می باشد.

در بخش قدرت تابلو های چیلر که شامل مدارات برای برق رسانی و قطع  و وصل سایر ادوات می‌باشد کمپرسورها را به سه روش مستقیم و دوضرب و ستاره مثلث راه اندازی میکنیم و متناسب با آنها ادوات قدرت را سایز و انتخاب میکنیم که برای این کار جریانی که کمپرسور می کشد را در نظر میگیریم.

در بخش مدار فرمان چیلر به منظور حفاظت از کمپرسور ها و فن ها کنترل دما و حفاظت سیکل تبرید انجام میشود. دراین مدار نیز المان هایی چون رله کنترل فاز و کلید حرارتی  جهت حفاظت در برابر اضافه جریان استفاده میشود.

نصب تابلو برق از اقدامات اولیه ای است که باید بعد از نصب چیلر انجام شود. ایراد در نصب این بخش از چیلر باعث می شود تا در کار سایر بخش های آن اختلال ایجاد شود؛ بنابراین نصب تابلو برق باید با دقت بالایی انجام شود. برخی از نکاتی که برای نصب تابلو برق چیلر باید به آن توجه شود عبارت است از:

  • اجزای اصلی تمام چیلرها باید قبل از نصب با دقت کنترل و بررسی شوند.
  • نصب چیلر به دلیل وزن بالایی که دارد، بهتراست روی یک سطح بتنی و صاف بصورت کاملا تراز انجام‌شود.
  • تابلو برق در چیلر آب خنک باید به دور از برج خنک کننده این دستگاه نصب شود.
  • تابلو برق باید در جایی نصب شود که گرما و حرارت به آسانی در هوا گردش داشته‌باشند.
  • تامین برق تابلو برق از چیلر باید به وسیله کابل همراه محافظ آن باشد.

تجهیزات الکتریکی داخل تابلو

کلیدها، سوییچ ها، رله ها، مقاومت ها، خازن ها، ترانزیستور ها و قطعات الکتریکی اجزای پایه ی تابلو برق می‌باشند که با اتصالات خاص خود درون تابلو قراردارند و اهدافی مانند روشنایی کنترل یا راه اندازی موتور را بر عهده دارند که در این مقاله  به توضیح درباره هرکدام خواهیم پرداخت.

اجزای سازنده تابلوهای برق

کلیدهای مدار از اجزای حیاتی یک تابلو برق هستند زیرا از آسیب دیدن کل مدار جلوگیری می‌کنند. وقتی شرایطی وجود دارد که جریان الکتریکی بیش از حد است، این می‌تواند باعث گرم‌شدن بیش از حد شود که می‌تواند به کل مدار آسیب برساند. قطع کننده مدار با تشخیص جریان، مدار را قطع می‌کند و جریان را متوقف می‌کند. اکثر قطع کننده های مدار از کلید اصلی تشکیل شده‌اند که می‌تواند ولتاژ 120-480 ولت را در اکثر برنامه های صنعتی مدیریت کند.

دستگاه های الکتریکی غیرفعال هستند که عمدتاً برای تغییر ولتاژ AC بین مدارها استفاده می شوند. هم می تواند ولتاژ را افزایش و هم کاهش دهد. این از طریق سیم پیچ های اولیه و ثانویه است که می تواند باعث القای الکترومغناطیسی متقابل شود که امکان انتقال نیرو را بدون تغییر فرکانس فراهم‌می‌کند. با تبدیل ولتاژهای ورودی، آنها می توانند به تمام دستگاه های متصل به یک کنترل پنل اجازه استفاده از برق را بدهند. ولتاژ ورودی به طور کلی برای دستگاه های استاندارد بسیار بالا است و می تواند آسیب برساند. ترانسفورماتورها به کاهش ولتاژ کمک می‌کنند و محیط کار ایمن را برای کنترل پنل و اپراتورهای آن فراهم می کنند.

بلوک های ترمینال بلوک های عایق‌بندی‌شده و مدولار هستند که به عنوان نقاط اتصال برای اتصال چندین سیم به یکدیگر عمل‌می‌کنند. این می تواند به سازماندهی سیم هایی که از منابع مختلف برای اتصال به سایر دستگاه های الکتریکی می آیند کمک کند. انواع مختلفی از بلوک های ترمینال وجوددارد، اما آنها در بیشتر قسمت ها از یک نوار رسانا و یک جزء گیره تشکیل‌شده‌اند.

رله‌ها کلیدهای الکترومغناطیسی هستند که وظیفه باز و بسته کردن مدارها را برای روشن یا خاموش کردن دستگاه دارند. یک رله از یک آهنربای الکتریکی استفاده‌می‌کند تا به جریان های کم اجازه‌دهد تا جریان های بالا را فعال‌کنند که بسته به نیاز مدار را تغییرمی‌دهد. آنها یکی از مهمترین اجزای یک تابلوی کنترل الکتریکی هستند زیرا امکان کنترل سایر ابزارهای الکتریکی را فراهم می کنند. رله ها عمدتاً برای دستگاه هایی با جریان کم استفاده می شوند. نوع دیگری از رله مورد استفاده در تابلوهای کنترل، رله اضافه بار است. یک رله اضافه بار از موتورهای الکتریکی در برابر گرمای بیش از حد محافظت‌می‌کند و از گرفتن جریان بیشتر از حد توان آنها جلوگیری‌می‌کند. برخی از کلیدهای مدار، آمپرهای بیشتری نسبت به بار کل یک موتور می دهند، بنابراین یک رله اضافه بار از چنین وضعیتی محافظت می کند. برای محافظت از موتور با قطع جریان، مدار را باز یا قطع می کند.

انواع دیگر رله ها UVR (رله تحت ولتاژ) و OVR (رله اضافه ولتاژ) با تأخیرهای ON/OFF هستند که زمانی که ولتاژ در سیم پیچ رله کاهش می یابد یا به سطح ولتاژ خاصی می رسد عمل می کنند. کنتاکت های رله کلید مدار را قطع‌می‌کنند. این دستگاه ها به عنوان دستگاه های حفاظت ولتاژ برای تشخیص افت ناگهانی ولتاژ و خطاهای اتصال کوتاه استفاده می‌شوند. بیشتر در دینام ها، شینه ها و موتورها استفاده می‌شوند.

انواع دیگر رله ها رله های نشت زمین هستند که با CBCT (ترانسفورماتور جریان تعادل هسته) استفاده می شوند.

کنتاکتورها شباهت زیادی به رله ها دارند زیرا وظیفه کلیدزنی و کنترل مدارهای الکتریکی را نیز بر عهده دارند. با این حال، چیزی که کنتاکتورها را از رله‌ها متمایز می‌کند، استفاده از آن‌ها برای کاربردها و دستگاه‌هایی با جریان بالاتر است. به عنوان مثال، کنتاکتورها موتورهای الکتریکی را معمولاً با جریان عملیاتی بالا کنترل می‌کنند. کنتاکتورهای برقی که بخشی از سری روبوستا هستند نمونه بسیار خوبی از کنتاکتورهایی هستند که می‌توانند بخشی از یک تابلوی کنترل الکتریکی باشند.

سوئیچ های جدا کننده:جداکننده های سوئیچ برای یک محیط کار الکتریکی ایمن بسیار مهم هستند. آنها ویژگی های جدا کننده و سوئیچ بار را ترکیب می کنند. آنها وسایلی هستند که از کنتاکت‌های متحرک تشکیل‌شده‌اند که می‌توانند به صورت مکانیکی بسته‌شوند تا یک مدار تشکیل‌شود و به طور مکانیکی برای قطع جریان بسته‌شوند. عملکرد یک قطع کننده سوئیچ این است که جریان های بار را تا حد جریان عادی نامی خود بشکند. آنها تحت شرایط بار می‌سازند و می‌شکنند که ایمنی و انزوا را برای مدارها فراهم می‌کنند و به ویژه برای مدارهای کنترل ماشین مفید هستند. می توانید جدا کننده های سوئیچ را در سبک ها و فرم های مختلف پیداکنید. جداکننده سوئیچ CSSD400DM3U یک جدا کننده سوئیچ عالی است که می توانید آن را در کنترل پنل خود ادغام کنید.

PLC در اصل یک CPU است که در داخل کنترل پنل نصب شده‌است که به عنوان مغز آن عمل می کند. PLCها تجهیزات مختلف و فرآیندهای مکانیکی را با نظارت بر ورودی های سنسور و خروجی ها کنترل می‌کنند. این شامل تجهیزات الکتریکی مانند چراغ ها، موتورها، شیر برقی و موارد دیگر می شود. PLC ها عموماً برای کارخانجات و صنایعی با نویز و ارتعاشات زیاد طراحی می‌شوند و ممکن است برای کنترل پنل های ساده تر لازم نباشند.

درایوهای موتور با نام‌های بسیار دیگری مانند درایوهای سرعت قابل تنظیم، درایوهای فرکانس متغیر و اینورترها شناخته می شوند. آنها در اشکال و اندازه های مختلف هستند زیرا موتورهای زیادی برای عملکردهای خاص وجود دارند. درایوهای موتور با تغییر فرکانس و ولتاژ منبع تغذیه موتور الکتریکی به کنترل سرعت موتور کمک می کنند. این امکان افزایش کنترل فرآیند، تولید انرژی کارآمد و کاهش مصرف انرژی را فراهم می کند. این منجر به بهینه سازی فرآیندهای درگیر در کاربردهای مختلف می شود که به موتورهای الکتریکی متکی هستند. به طورخلاصه، هدف اصلی یک موتور درایو، به کار انداختن هر موتور متصل است. درایوهای موتور استاندارد که معمولا مورد استفاده قرار می گیرند سافت استارتر و VFD هستند.

محفظه ها جعبه های فلزی هستند که پنل کنترل را در خود جای‌داده‌اند و عموماً آلومینیومی یا فولادی ضدزنگ هستند. احتمالاً این محفظه ها را دیده‌اید، اما به اجزای الکتریکی موجود در داخل آن نگاه‌نکرده‌اید. طبقه بندی های مختلفی به طور کلی بر روی درب های کنترل پنل چاپ می شود. هدف از این موارد کمک به تعیین خواصی مانند استفاده در داخل یا خارج از منزل، ضد آب، ضد حریق و موارد دیگر است.

منبع تغذیه ولتاژ جریان متناوب (AC) را به ولتاژ جریان مستقیم (DC) تبدیل می‌کند. در یک کنترل پنل، منبع تغذیه معمولاً 480 ولت AC یا 120 ولت AC را به 24 ولت DC تبدیل میکند.

 این اجزا به اپراتور اجازه‌می‌دهد تا عملکردهای خاصی از ماشین آلات را نظارت یا کنترل کند. HMIهای رایج شامل نمایشگرهای ویدئویی، جوی استیک ها، دکمه ها، سوئیچ ها و کیبوردها هستند.

پانل‌های پشتی ورق‌هایی در داخل قفل فلزی نصب شده‌اند که پشتیبانی ساختاری برای کانال‌های سیم‌کشی و نصب ریل فراهم می‌کنند. نصب ریلی امکان نصب دستگاه های الکتریکی را فراهم می‌کند در حالی که کانال های سیم کشی به سازماندهی و مسیریابی سیم های متصل به صفحه کنترل کمک می کنند. این به کنترل نویز الکتریکی بین دستگاه های خانه های کنترل پنل در داخل محفظه کمک می کند.

آخرین اما نه کم‌اهمیت

شکل های مختلفی از سیم کشی در داخل یک کنترل پنل وجود دارد زیرا همه اجزا و دستگاه ها انواع مختلفی از اتصالات دارند. علاوه بر این، کابل‌ها برای اتصال از صفحه کنترل به سایر دستگاه‌ها مورد نیاز هستند و این کابل‌ها بسیار ضخیم‌تر از سیم‌کشی عمومی خواهند بود. در اصل، آنها قلب و روح هر قطعه یا وسیله الکتریکی هستند.

نتیجه گیری

تابلوهای برق در میان سایر کاربردها برای صنایع و کارخانه ها بسیار مهم هستند، زیرا به کنترل فرآیندهای مختلف الکتریکی بخشی از یک سیستم کمک می کنند.

بسیاری از فرآیندهای الکتریکی وجود دارند که اگر کنترل پنل نبود، به درستی کار نمی‌کردند، که تضمین می‌کند همه چیز به‌خوبی و ایمن اجرا می‌شود.

ما در این مقاله در مورد اجزای مختلف یک تابلوی کنترل الکتریکی بحث کرده‌ایم که هر کدام هدف خاصی دارند.

امیدواریم این مقاله بینشی برای درک کاربرد ابزارهای مورد استفاده در ساختمان کنترل پنل به شما ارائه کرده باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا دریافت مشاوره تخصصی میتوانید از طریق راه های ارتباطی با متخصصین مجرب ماه صنعت انرژی در تماس باشید.

تماس با ماه صنعت انرژی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *