سیستم سوخت دیزل ژنراتور باید سوخت موتور دیزل ( گازوئیل ) را به طور مداوم و تمیز تامین کند. در این سیستم یک منبع سوخت اصلی قرار داده می شود که گازوئیل کلی و پشتیبان در آن قرار داده می شود ، در مرحله بعد سوخت بوسیله یک پمپ به داخل یک مخزن کوچکتر یا مخزن روزانه (DAILY TANK) پمپاژ می شود . در این حالت با روشن شدن دیزل ژنراتور و مصرف گازوئیل زمانی که سطح سوخت داخل مخزن روزانه از حد معین شده (این کار توسط یک سنسور سطح سوخت تنظیم می شود) کمتر شود مجددا پمپ روشن و سوخت را از مخزن اصلی به مخزن روزانه منتقل میکند. خطوط انتقال سوخت باید کاملا مطابق استاندارد بوده و با مقررات آتش نشانی مطابقت داشتهباشد. تمامی خم ها و شکستگی های لوله باید به دقت بررسی و اصلاح شوند زیرا در صورت سوراخ شدن خطوط و ورود هوا به سیستم سوخت رسانی اصطلاحا منجر به هوا گرفتن سیستم سوخت شده و باعث از کار افتادن و خاموش شدن دیزل ژنراتور می شود.
ذخیره سازی سوخت دیزل ژنراتور (مخزن گازوئیل)
مواردی که باید هنگام انتخاب مخزن گازوئیل مناسب برای دیزل ژنراتور خود در نظر بگیرید عبارتند از:
نوع مخزن
اندازه مخزن
صرفه جویی در هزینه
نوع مخزن دیزل
سه نوع اصلی مخزن عبارتند از: مخزن ذخیره روی زمین، مخزن زیرپایه یا شاسی دیزل ژنراتور و مخزن ذخیره زیرزمینی.
در دیزل ژنراتورها عمدتا از مخزن روی زمینی و مخازن روزانه زیرشاسی دیزل ژنراتور استفاده می شود. همانطور در بالا اشاره شد می توان یک مخزن اصلی یا پشتیبان و یک مخزن روزانه برای دیزل ژنراتور درنظر گرفت . در زمان قرارگیری مخزن در بالای زمین باید این نکته را درنظر گرفت که سطح مخزن نباید بالاتر از ارتفاع انژکتورها باشد.
محاسبه دقیق اندازه مخزن دیزل مورد نیاز می تواند دشوار باشد. این بستگی به راندمان سوخت موتور مورد استفاده، مدت زمان و دفعات استفاده از ژنراتور شما و اینکه هر چند وقت یکبار می خواهید مخزن را دوباره پر کنید، و همچنین مقدار فضای موجود برای قرار دادن مخزن خود بستگی دارد.
برای ساخت مخزن و انتخاب اندازه مخزن مناسب باید مقدار مصرف دیزل ژنراتور با بار کامل (بار 100%) را محاسبه کرده و مخزنی را تهیه کنیم که بتواند مصرف یک یا دو روز کارکرد دیزل ژنراتور با بار کامل را تامین کند.
بنابراین اگر ژنراتور شما از 200 لیتر گازوئیل در ساعت برای کار با 100 درصد ظرفیت استفاده کند، برای 24 ساعت کار مدام به 4800 لیتر نیاز دارد.
بیشتر ژنراتورها در تمام مدت کارکرد با ظرفیت کامل کار نمی کنند، بنابراین سوخت موجود در مخزن معمولاً باید بیشتر از زمان کارکرد پیش بینی شده دوام بیاورد.
صرفه جویی در هزینه
هنگام انتخاب مخزن سوخت مناسب برای دیزل ژنراتور خود، باید نه تنها هزینه مخزن، بلکه هزینه سوخت را نیز در نظر بگیرید.
تفاوت قیمت بین یک مخزن کوچکتر و یک مخزن بزرگتر آنقدرها که فکر می کنید زیاد نیست، بنابراین صرف هزینه بیشتر برای مخزن می تواند به معنای صرفه جویی در هزینه از طریق صرفه جویی در تهیه سوخت باشد.
هزینه پنهان دیگر هزینه حمل و تحویل سوخت است که در طولانی مدت عددی قابل توجه می باشد . تحویل مکرر به معنای هزینه تحویل بیشتر است.
مسیر ورودی و برگشت سوخت موتور
مسیر ورودی گازوئیل از مخزن به داخل دیزل ژنراتور و همچنین مسیر برگشت سوخت اضافی از موتور به مخزن نباید از نظر اندازه کوچکتر از اتصالات روی موتور باشد.
همچنین باید تمام مسیر ورودی و برگشت سوخت نباید پیچ و تاب داشته و دارای خم باشد که این امر باعث بروز خطا و عدم کارکرد صحیح موتور میشود. در حالت صحیح مسیر ورودی گازوئیل باید از زیر مخزن گازوئیل (ترجیحا 10 سانتیمتر بالاتر از کف مخزن) باشد و همچنین ورودی مسیر برگشت به مخزن باید در بالای آن تعبیه شود و به هیچ وجه نباید این قسمت درون گازوئیل مخزن قرار گیرد ، ضمنا محل ورودی و خروجی گازوئیل در مخزن نباید در یک راستا قرار گیرند.
انتخاب سوخت دیزل ژنراتور و الزامات موتور
عدد متان:
این شاخص کیفیت اشتعال در یک آزمایش موتور ویژه با مقایسه با سوخت های مورد استفاده به عنوان استاندارد برای اعداد متان بالا و پایین تعیینمیشود.
گوگرد:
از زمان ظهور روغن های شوینده بالا، محتوای گوگرد کمتر بحرانی شدهاست. برای کاهش دوره های تعویض روغن، از حداکثر 0.4٪ محدودیت استفادهمیشود. سوخت سولفور بالاتر، دوره تعویض روغن را کاهش می دهد.
گرانش:
اندازه گیری شاخصی از وزن حجم اندازه گیری شده سوختاست. رتبهبندی پایینتر API نشاندهنده سوخت سنگینتر است که ارزش حرارتی بالاتری دارد.
ویسکوزیته:
این فاکتور یک اندازه گیری زمانی است. (مقاومت جریان سوخت) برخی از سوخت های کم ویسکوزیته روان کننده هستند. ویسکوزیته بسیار بالا باعث اتمیزه ضعیف سوخت میشود و در نتیجه راندمان احتراق را کاهشمیدهد.
تقطیر:
این شامل حرارتدادن نفت خام تا دمای نسبتاً بالا است. بخاری که در محدودههای دمایی مختلف خارج میشود و سوختهایی با انواع مختلف تولیدمیکند. سوخت های سبک تر مانند بنزین اول از بین میروند و سوخت های سنگین در آخر.
نقطه اشتعال:
پایین ترین دمایی است که در آن سوخت بخار کافی برای مشتعل شدن لحظه ای در هنگام اعمال شعله تولیدمیکند.
نقطه ریزش:
پایین ترین دمایی را که سوخت در آن جریان یا ریخته می شود را نشانمیدهد.
آب و رسوب:
درصد حجمی آب و مواد خارجی که ممکناست با سانتریفیوژ کردن از سوخت خارجشود. بیش از یک اثر نباید وجود داشتهباشد.
باقیمانده کربن:
درصد وزنی کربن خشک باقیمانده هنگام احتراق سوخت و اجازه سوختن تا زمانی که مایعی باقینماند.
خاکستر:
درصد وزن خاک، گرد و غبار، ماسه و سایر مواد خارجی باقیمانده پس از احتراق.
خوردگی:
برای تعیین خوردگی، یک نوار مسی جلا داده شده در سوخت به مدت سه ساعت در دمای 122 درجه فارنهایت (50 درجه سانتیگراد) غوطه ور می شود. سوخت را با تغییر رنگ جزئی تست کنید.
نتیجه گیری
همیشه به یاد داشته باشید که قبل از سفارش سوخت دیزل خود، توصیه های سازنده را بررسیکنید. هزینه سوخت میتواند تقریباً 80٪ از کل هزینه های عملیاتی یک موتور را شاملمیشود.
علاوه بر این، به یاد داشتهباشید که تحویل سوخت برای یک ژنراتور دیزل، زمانی که کمتر از 500 لیتر است، مستعد هزینه اضافی است. بهتر است یک مخزن سوخت با ظرفیت بیشتر داشته باشید که از تحویل های کوچک کمتر از 500 لیتر در هر تحویل جلوگیریکند. ژنراتورهای تعمیرشده تا 30 سال در حالت آماده به کار عمرمیکنند.