دیزل ژنراتورها نقش بسزایی در تامین توان پشتیبان و تامین نیازهای برق در کاربردهای مختلف دارند. با این حال، آنها نگرانی هایی را در مورد انتشار گازهای گلخانه ای و اثرات زیست محیطی ایجاد می کنند. برخلاف برق شبکه، که اغلب به منابع انرژی پاکتر متکی است، ژنراتورهای دیزلی آلایندههایی را در طول احتراق منتشر میکنند که به آلودگی هوا و تغییرات آب و هوایی منجر میشود. این انتشار شامل اکسید نیتروژن (NOx)، ذرات معلق (PM) و انتشار کربن است.
با گذر زمان منابع انرژی تجدیدپذیر مانند خورشیدی و بادی، در کنار سوختهای پاکتر، بهعنوان گزینههای جایگزین اهمیت پیدامیکنند. کارهایی برای افزایش کارایی ژنراتور، کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در حال انجام است.
اگرچه دیزل ژنراتورها آلاینده هایی را منتشر می کنند، اما روش هایی برای کاهش این آلاینده ها وجود دارد. به عنوان مثال، فیلتر ذرات دیزلی (DPF) می تواند به کاهش انتشار گازهای گلخانه ای به میزان قابل توجهی کمک کند. علاوه بر این، جایگزینهایی مانند گزینههای سوخت سازگار با محیطزیست، میتواند بسیار در به حداقل رساندن تأثیر بر محیطزیست کمک کند.
حفاظت از محیط زیست با جدیدترین تکنولوژی
سوخت تمیزتر:
جدیدترین ژنراتورها بر روی نوعی دیزل به نام دیزل با سولفور بسیار کم (ULSD) کار میکنند که از سال 2010 سوخت استاندارد EPA برای موتورها بوده است. همانطور که از نام آن پیداست، این سوخت دارای گوگرد کمتری است. EPA تخمین می زند که به دلیل استفاده از ULSD در همه موتورهای دیزل، انتشار NOx تا 2.6 میلیون تن در سال و PM تا 110000 تن در سال کاهش می یابد.
سوخت جایگزین:
پیشرفتهای فناوری اخیر همچنین منجر به دسترسی گستردهتر به
سوخت ULSD شده است. نتیجه یک منبع انرژی تجدیدپذیر است که آلودگی بسیار کمتری نسبت به دیزل استاندارد تولید می کند و گوگرد کم یا بدون آن است.
احتراق کارآمدتر:
نوآوریهایی مانند زمانبندی تزریق متغیر، تزریق سوخت ریلی، و پیکربندی بهتر احتراق، مزایای دوگانه کاهش انتشار گازهای گلخانهای و توانایی تولید انرژی بیشتر با سوخت کمتر را ایجادکردهاند. مصرف سوخت بهتر همچنین به معنای صرفه جویی بیشتر است.
مواد افزودنی:
برای رفع مشکل NOx، EPA اکنون نیاز به استفاده از یک افزودنی به نام مایع اگزوز دیزل یا DEF دارد. DEF در سیستم کاهش کاتالیزوری انتخابی (SCR) استفادهمیشود که NOx را به نیتروژن و آب در سیستم اگزوز تجزیه میکند. DEF فوقالعاده مؤثر است و میتواند انتشار NOx را تا 95% کاهش دهد.
تصفیه اگزوز:
ژنراتورهای دیزلی امروزی همچنین با استفاده از چرخش مجدد گازهای خروجی (EGR) NOx را قبل از برخورد با اتمسفر مقابله میکنند. یک سیستم EGR گاز خروجی اکسیژن را به ورودی باز میگرداند که دمای احتراق را کاهش میدهد و در نتیجه انتشار NOx را کاهش میدهد.
محاسبه انتشار گازهای گلخانه ای دیزل ژنراتور
ژنراتورهای دیزلی از دیرباز پایه و اساس برق پشتیبان اضطراری بوده اند.
ژنراتورهای با سوخت دیزلی برق اضطراری قابل اعتمادی را ارائه می دهند اما تأثیر منفی بر محیط زیست دارند. آنها علاوه بر آلاینده های مضر، گازهای گلخانه ای نیز تولید میکنند. یک دیزل ژنراتور معمولی بیش از دو برابر مقدار گازهای گلخانه ای تولید میکند.
تاثیرات زیست محیطی
همانطور که دیزل ژنراتورها ارزشمند هستند، به میزان قابل توجهی در آلودگی هوا و تغییرات آب و هوایی نقش دارند.
آلاینده های اولیه از ژنراتورهای دیزلی عبارتند از:
- اکسیدهای نیتروژن (NOx) – باعث تشکیل دود، باران اسیدی و مشکلات تنفسی می شود.
- ذرات معلق (PM) – آلودگی ذرات ریز که به عمق ریه ها نفوذ می کند.
- مونوکسید کربن (CO) – گاز سمی که باعث کاهش اکسیژن رسانی در بدن در غلظت های بالا می شود.
- گازهای گلخانه ای – اگزوز دیزل حاوی CO2، کربن سیاه و سایر ذرات است که در تغییرات آب و هوایی نقش دارند.
قرار گرفتن زیاد در معرض انتشار گازهای گلخانه ای دیزل ژنراتور با بروز بیشتر آسم، بیماری قلبی، سرطان و حتی مرگ زودرس مرتبط است.
مونواکسید کربن
ژنراتورها در هنگام احتراق سوخت دو جزء تولید می کنند:
مونوکسید کربن (CO) و دی اکسید کربن (CO2).
CO بی بو، بی مزه و شفاف است و ما نمی توانیم آن را ببینیم. وارد هموگلوبین خون شده و اکسیژن رسانی را سخت میکند. با استنشاق این گاز فرد ممکن است خفه شود. سیستم عصبی مرکزی در برابر CO بسیار آسیب پذیر است و قرارگرفتن در معرض طولانی مدت می تواند به طور دائمی اندام های حیاتی مانند قلب، مغز، سیستم عصبی مرکزی را از بین ببرد و باعث اثرات طولانی مدت متابولیسم یک ارگانیسم شود.
توجه داشته باشید که :
توصیه می کنیم ژنراتورها را حداقل 15 فوت از سازه ها دور نگه دارید زیرا CO کمی سبک تر از هوا است و به راحتی با هوا ترکیب میشود.
ژنراتورها را در فضای باز، دور از پنجره ها و درها و تهویه مناسب برای جلوگیری از نشت CO به داخل خانه نگه دارید. هوا شامل 78 درصد نیتروژن، اکسیژن 21 درصد و آرگون و حدود 1 درصد عناصر کمیاب است و دی اکسید کربن (CO2) حدود 93.5 درصد از این عناصر کمیاب را تشکیل می دهد. همچنین دیاکسید کربن سنگینتر از هوا است و جزء اصلی فرآیند فتوسنتز گیاهان است و در غلظتهای بالا بوی اسیدی میدهد.
راهنمای خرید دیزل ژنراتور