القای متقابل[1] نیروی محرکه الکتریکی
نیروی محرکه الکتریکی القاشده در یک سیمپیچ به سبب تغییرات شار تولیدشده بوسیله دیگر سیمپیچ ها مرتبط با آن، القای متقابل نیروی محرکه الکتریکی نامیدهمیشود.
بیایید بازدن یک مثال، با این پدیده آشناشویم:
سیمپیچ A و B را فرضکنید.
سیمپپچ B دارای N2 حلقهمیباشد
و نزدیک سیم پیچ A که دارای N1 حلقهاست قراردارد،همانطور که در شکل زیر نشاندادهشدهاست:
وقتی کلید s در مدار بالا بستهباشد جریان I1 در سیمپیچش جاریمیشود، و شار φ را تولیدمیکند. اکثر این شار φ12 سیم پیچ B را در برمیگیرد و اگر جریان سیمپیچ A با تغییر مقدار مقاومت متغیر R تغییرکند،شار مرتبط با سیمپیچ B را تغییرمیدهد،و از این رو نیروی محرکه الکتریکی در سیمپیچ القامیشود و این نیروی محرکه الکتریکی القاشده،القای متقابل نیروی محرکه الکتریکی نامیدهمیشود.
جهت نیروی محرکه الکتریکی القاشده،به گونهایاست که با عاملی که آن را تولیدمیکند مخالفمیکند ،یعنی مخالف تغییر جریان در سیمپیچ اولاست.این تأثیر مخالف ناشی از عامل تولید خود را قانون لنز[2]مینامند و یک گالوانومتر (G) برای اندازهگیری نیروی محرکه الکتریکی القا شده به سیم پیچ B وصلشدهاست. میزان تغییر جریان شار مرتبط با سیم پیچ B،بستگی به میزان تغییر جریان در سیمپیچ A دارد.
میزان تغییر جریان در سیمپیچ A به طور مستقیم با بزرگی نیروی محرکه الکتریکی القای متقابل متناسباست.M به عنوان ثابت تناسب نامیدهمیشود و به عنوان اندوکتانس متقابل یا ضریب القای متقابل نیز خواندهمیشود.
مقاله مرتبط: