سنکرون دیزل ژنراتور با برد کومپ
در این صفحه قصدداریم اطلاعاتی را در زمینه سنکرون دیزل ژنراتور با برد کومپ در اختیار شما همراهان عزیز قراردهیم .
کنترلر دیزل ژنراتور
در گذشته موتورهای برق یا به عبارتی دیزل ژنراتورها و ژنراتورهای گازسوز به دلیل اینکه صنعت الکترونیک و plc رشد چندانی نداشتند، دارای کنترلرهای اتوماتیک نبودند و صرفا به نمایش فشار روغن و دمای آب اکتفا میکردند و توسط یک گیج که بر روی پنلی کوچکی نصب بود و یک سوئیچ که صرفا وظیفه استارت را برعهده داشت، عملیات موتور را مدیریت میکردند. اما امروزه با گسترش و توسعه بردهای کنترل تمام عملکردهای موتور میتواند توسط این بردها تحت نظر قرار گیرد و فرمان های لازم نیز توسط این بردها صادر شود .
این برد علاوه بر این که قابلیتهای یک برد AUTO START را دارد قابلیت روشن کردن اتوماتیک ژنراتور را دارا می باشند میتوانند مصرف کننده را از برق شهری جدا و به برق ژنراتور متصل نمایند .برد کنترل دیزل ژنراتور کومپ COMAP ساخت جمهوری چک میباشد. قابلیتهای برد کنترل دیزل ژنراتور کومپ هم مرتبه با برد کنترل دیپسی DEEPSEA میباشد. انواع برد کومپ COMAP با توجه به سرمایه گذاری مداوم این شرکت در شبکه توزیع کنندگان تخصصی به این شرکت کومپ این امکان را داده است تا از کیفیتی عالی در خدمات به مشتریان برخوردار باشند.
محصولات و برد کومپ COMAP به تولیدکنندگان و عرضه کنندگان دیزل ژنراتور توانائی ارائه بالاترین استانداردهای تخصصی و پشتیبانی فنی جهت مشتریان را در سراسر جهان فراهم نمودهاست. COMAP دارای طیف گسترده ای از برد کنترلر دیزل ژنراتور برای کارکرد دیزل ژنراتور بصورت استندبای و یا پارالل با دیگر دیزل ژنراتورها میباشد.
انواع برد کنترلر کومپ پیشرفته به منظور ساده سازی نصب، پیکربندی و مدیریت کارکرد دیزل ژنراتور طراحی و ساخته شده اند.
مزایا استفاده از برد کنترلر COMAP :
1-پشتیبانی از موتورهای با ECU (واحد کنترل الکترونیکی )
2-تنظیمات عالی برای تطبیق با نیازهای مشتری
3-گزینههای ارتباطی زیادی برای نظارت آسان از راه دور بر دستگاه دیزل ژنراتور
4-ساخته شده بر اساس توابع عمومی PLCهای عمومی
5-قابلیت نظارت از راه دور
6-سیم کشی و قطعات کمتری دارند.
7-ارتباط مستقیم با موتورهای EMF
8-ثبت تاریخ کار دیزل ژنراتور در فواصل طولانی
9-کار با اینترنت بی سیم (وای فای)
10-قابلیت استارت اتوماتیک دیزل ژنراتورها
ویژگی های برد کومپ
برنامههای تک موازی با شبکه هر دو در یک کنترلر
پشتیبانی از PLC با ویرایشگر و مانیتور PLC
ردیابی از طریق WebSupervisor
پیکربندی جایگزین
اشتراک گذاری بار و اشتراک گذاری VAR از طریق CAN
قابلیتهای ارتباطی گسترده از جمله:
- USB یکپارچه برای پیکربندی
- پورت RS485 ایزوله روی برد برای MODBUS
- میزبان USB یکپارچه برای آپلود/دانلود FW/پیکربندی با کلید USB
دقت بالا در اندازه گیری ولتاژ و جریان
نظارت و کنترل
اس ام اس و ایمیل فعال به زبانهای مختلف
حداکثر 5 زبان در کنترلر
MODBUS قابل تنظیم
پشتیبانی از MODBUS RTU/TCP* یا SNMP* v1/v2c
تاریخچه مفصل با حداکثر 350 رویداد
ریزش بار، قابلیت بارگذاری ساختگی
سطح 4 پشتیبانی نهایی
سرمایش/گرمایش خودکار مبتنی بر دما
حفاظتهای جامع ژنراتور
تایمر انعطاف پذیر چند منظوره با تقویم کامل
اندازه گیری واقعی RMS
سنکرون کردن چیست ؟
اتصال دیزل ژنراتورها به طور موازی و سنکرون دیزل ژنراتور ها ظرفیت انرژی ، کنترل در مدیریت بار ، سهولت در نگهداری و افزونگی (Redundancy) را افزایشمیدهد.
این فرآیند شامل اتصال فیزیکی دو یا چند دیزل ژنراتور و سنکرون کردن خروجیهای آنهااست. در سنکرون کردن شکل موج یک دیزل ژنراتور با شکل موج ولتاژ دیزل ژنراتور دیگر مطابقت پیدا کرده و سپس به هم متصل میشوند. عواملی که در هنگام موازی و سنکرون دیزل ژنراتور ها در نظر گرفته میشوند:
ظرفیت: سنکرون و موازی کردن بر اساس تقاضای بار. هنگام افزایش تقاضا دیزل ژنراتورها به ترتیب روشن شده و با افزایش بار دیزل ژنراتور روشن شده با دیزل ژنراتورهای روشن قبلی سنکرون میشود . در صورت کاهش بار یک دیزل ژنراتور از مدار خارج میشود.
افزونگی: اطمینان از انتقال توان به صورت نرم زمانی که یک دیزل ژنراتور اضافه یا خارج میشود.
رعایت استانداردهای برقی از نظر ایمنی ،حفاظت و بهره برداری.
انواع سنکرون
- سنکرون یک دیزل ژنراتور با برق شهر
- موازیکردن چند دیزل ژنراتور با برق شهر
- پاراللکردن دو دیزل ژنراتور باهم
- سنکرون چند دیزل ژنراتور باهم
برای سنکرونکردن با برد دیپسی به یک برد 8660 به عنوان MAIN و به تعداد دیزل ژنراتورها برد 8610 یا 8620 نیازاست.
مزایای سنکرون دیزل ژنراتور
افزایش قابلیت اطمینان و افزونگی: بهبود قابلیت اطمینان و افزونگی برای هر دو حالت بار های بحرانی و غیر بحرانی. این سیستم اطمینان میدهد که همیشه قدرت کافی و ثابت برای بارهای بحرانی وجود دارد و در صورت عدم عمکلرد و خطای یکی از ژنراتورها ، بار توسط یک یا چند واحد موازی دیگر تأمینمیشود.
هزینه تولید با اندازه ژنراتور افزایش می یابد و بیشتر برای توانهای بالاتر از 600KW است. این به این دلیلاست که بازار موتورهای کوچکتر بالاتراست ، از این رو تعداد بیشتری تولید کننده باعث میشود این سایز ژنراتور ها ارزان تر باشند. استفاده از چندین ژنراتور کوچکتر از تولید کننده بزرگ تر صرفه اقتصادی دارد.
در بیشتر تاسیسات ، بار نسبت به زمان تغییرمیکند و معمولاً در هنگام کم بودن بار ، یک ژنراتور با 30٪ ظرفیت خود کارمیکند. این ممکناست باعث جمع شدن روغن در اگزوز دیزل ژنراتور شود (Wet stacking). راندمان موتور معمولاً وقتی بار بین 75 تا 100 درصد است بالاتر میباشد و بار سبک به معنای راندمان کم ژنراتور باشد . استفاده از یک مولد کوچکتر باعث افزایش راندمان و از این رو کاهش هزینه میشود.
مقدار کل انرژی تهیه شده از چندین ژنراتور کوچک برابراست با توان تأمین شده توسط یک واحد بزرگ. با این حال ، کنترل و تعادل بیشتری در تولید کنندگان کوچکتر وجود دارد. میتوان بار را بر روی مدارهای مختلف متعادل کرد و در مورد قدرت تولید در هر زمان خاص بر اساس بار تصمیم گرفت. سیستم موازی هنگامی که تمام دیزل ژنراتورها بالاتر از 75٪ کار می کنند راندمان بالاتری دارند، در این توان معمولا دیزل ژنراتورها سوخت کمتری نسبت به توان تولیدشده مصرفمیکنند.
استفاده از چندین ژنراتور امکان بارگذاری متغیر را بدون جمعکردن واحدهای پرهزینه و یا هزینه بیش از حد بر روی یک ژنراتور بزرگ که از ظرفیت کامل آن به ندرت استفاده میشود، فراهممیکند. با افزایش تقاضا می توان ژنراتورها را به تدریج اضافه کرد.
سنکرون کردن ژنراتورهای متصل شده به صورت موازی
این فرآیندی است که در آن ولتاژ و فرکانس ژنراتورها برای ارائه یک شکل موج خروجی استاندارد AC با یکدیگر سنکرون میشوند. برای موازی و سنکرون کردن صحیح ژنراتورها، هر یک از مجموعه ها باید دارای مشخصات زیر باشند.
- فرکانس: فرکانس ها باید یکسان باشند.
- ولتاژ: ژنراتورها باید همانند و یکسان باشند.
- تعداد فاز: دو سیستم باید تعداد فازهای یکسانی داشته باشند ، یا سه فاز یا تک فاز.
- توالی فاز: برای سیستمهای سه فاز ، هر سه مرحله باید با هم همسان شوند. این مانع از فشار بیش از حد مکانیکی و برقی و همچنین جلوگیری از افزایش قدرت میشود.
- زاویه فاز ولتاژ: شکل موجها باید به گونه ای یکسان شوند که دقیقا همانند هم باشند.
- نباید در زمان سنکرون شدن اختلاف زاویه فاز و اخلاف ولتاژ وجود داشته باشد.
در حالت ایده آل هر نوع دیزل ژنراتور را می توان با دیگر دیزل ژنراتور در صورت انطباق فرکانس و ولتاژ و زاویه فاز آنها با هم سنکرون کرد. با این وجود برخی محدودیتهای عملی مانند ناسازگاری بین مدلهای قدیمی و جدید یا وقتی هزینه سازگاری آنها بالا است قابل توجیه نیست. از جمله مواردی که باید در نظر بگیرید عبارتند از:
کنترل سرعت: دیزل ژنراتور ها ممکن است سرعت برابر یا متفاوت باشند، اما باید در زمان سنکرون شدن سرعت آنها برابر باشد و بعد از سنکرون شدن برای تقسیم بار و کنترل مقدار بار اکتیو باید قابلیت کنترل سرعت وجود داشته باشد.
تقسیم بار: تمام بار با توجه به ظرفیت واحدهای جداگانه باید توسط همه دیزل ژنراتورها تقسیم شود. یا در صورت سنکرون شدن با شبکه باید مقدار بار مشخصی را به شبکه تزریق کنند. (بار اکتیو و راکتیو)
سنکرونکردن: سنکرون کردن برای اطمینان از این که ولتاژ خروجی هم فاز است ، لازم است و دیزل ژنراتورها دارای ولتاژ، فرکانس و زاویه فاز یکسان در زمان سنکرون شدن هستند.
تنظیم ولتاژ: جهت تطبیق ولتاژ و تنظیم توان راکتیو و تقسیم توان راکتیو نیاز است تا بتوان ولتاژ دیزل ژنراتور ها را کامل کنترل کرد.
نتیجه گیری
راهاندازی ژنراتورهای موازی و سنکرون دیزل ژنراتور روشی پیچیدهاست که به یک متخصص برق واجد شرایط نیازدارد. یک سیستم طراحیشده خوب قدرت توان پشتیبان مناسب و توان متغیر مناسب را تامین میکند. استفاده از تابلو سنکرون مناسب باعثمیشود تا مصرف کننده بتواند توان ماکزیمم مورد نیاز را در شرایط باری مختلف داشتهباشد و همچنین در شرایط بی باری دیزل ژنراتورهای بی بار را از مدار خارج کند.
انجام تمامی پروژه های راه اندازی و سنکرون دیزل ژنراتور توسط تیم تخصصی ماه صنعت انرژی
برد کومپ
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.