همه چیز در مورد سوپاپ

همه چیز در مورد سوپاپ - ماه صنعت انرژی

در این مقاله میخواهیم به تعریف سوپاپ ، آلیاژ به کار رفته ،خرابی ،ساختمان سوپاپ و کارایی آن در موتور‌های معمولی و دیزل بپردازیم. همه چیز در مورد سوپاپ

فهرست

1- سوپاپ

2- انواع سوپاپ

3- ساخمان سوپاپ

4- مواد ساختمانی سوپاپ

5- سیستم راه‌اندازی سوپاپ

6- زمان بندی کار سوپاپ‌‌ها

7- خرابی سوپاپ

8- لقی ساق سوپاپ

9- سوپاپ در دیزل ژنراتور

——————————————

سوپاپ

سوپاپ‌های موتور اجزای مکانیکی هستند که در موتورهای احتراق داخلی برای اجازه یا محدود کردن جریان سیال یا گاز به داخل و از محفظه‌های احتراق یا سیلندرها در حین کار موتور استفاده می‌شوند. از نظر عملکردی، عملکردی مشابه بسیاری از انواع دیگر دریچه‌ها دارند، زیرا جریان را مسدود یا عبور می‌دهند، با این حال، آنها یک دستگاه کاملاً مکانیکی هستند که با سایر اجزای موتور مانند بازوهای چرخان به منظور باز و بسته شدن به ترتیب صحیح و با زمان بندی صحیح

سوپاپ‌های موتور در بسیاری از انواع موتورهای احتراقی مشترک هستند، خواه سوختی مانند بنزین، گازوئیل، نفت سفید، گاز طبیعی (LNG) یا پروپان (LP) را تخلیه کنند. انواع موتورها بر اساس تعداد سیلندرها که محفظه های احتراق هستند که از احتراق سوخت نیرو تولید می‌کنند، متفاوت‌است. آنها همچنین بر اساس نوع عملکرد (2 چرخه یا 4 چرخه)، و با توجه به قرارگیری طراحی سوپاپ‌ها در داخل موتور [شیر سقفی (OHV)، بادامک سقفی (OHC)، یا شیر در بلوک (VIB)] متفاوت هستند.

——————————————

انواع سوپاپ :

سوپاپ هوا : 

از لحاظ اندازه مقداری بزرگتر از سوپاپ دود‌است و در دمای پایین‌تری کار می‌کند.

سوپاپ دود : 

به علت تماس مداوم با احتراق یا گازها داغ ناشی از احتراق دمای بالاتری دارد. و البته از لحاظ اندازه هم کوچکتر‌است.

——————————————

ساخمان سوپاپ :

سوپاپ‌های متداول امروزی معمولا از نوع سوپاپ قارچی شکل یا پایه‌دار می‌باشند. این سوپاپ‌ها شامل یک ساقه (که به مشابه ساقه قارچ است) و یک سر تخت و پهن (که مشابه کلاهک قارچ) می‌باشند. همچنین سر سوپاپ دارای یک لبه مورب‌است که وجه نامیده‌می‌شود. همچنین محل قراررگیری سوپاپ که در سرسیلندر و یا خود سیلندر قرار دارد نیز دارای یک لبه به نام نشیمنگاه‌است.

——————————————

مواد ساختمانی سوپاپ :

سوپاپ موتور یکی از مهم‌ترین و پر استرس ترین قسمت های موتور آی‌سی می‌باشد. آنها باید توانایی تحمل فشارهای شدید محفظه احتراق، دماهای شدید و تنش‌های مکرر مکانیکی و دینامیکی موتور را داشته‌باشند تا از عملکرد مطمئن موتور اطمینان حاصل کنند.

به دلیل دمای کار پایین، سوپاپ‌های ورودی معمولاً از موادی مانند فولاد تنگستن، نیکل یا کروم ساخته‌می‌شوند. سوپاپ اگزوز دما و فشار بیشتری را نسبت به سوپاپ ورودی تحمل می‌کند. بنابراین، آلیاژهای کبالت کروم، سیلیکون کروم یا نیکروم برای ساخت دریچه‌های اگزوز استفاده‌می‌شود.

سطوح سوپاپ در معرض دمای بالا را می‌توان با لحیم کاری یک آلیاژ کبالت کروم، Stellite، به سطح دریچه تقویت کرد.

تریبالوی، تیتانیوم و آلیاژهای فولاد زنگ نزن از دیگر موادی هستند که در ساخت سوپاپ‌های موتور استفاده‌می‌شوند.

همچنین می‌توان از پوشش‌ها و عملیات سطحی برای بهبود کیفیت مکانیکی و خواص سایش دریچه‌های موتور استفاده کرد.

——————————————

سیستم راه‌اندازی سوپاپ :

برای راه اندازی و باز بسته کردن سوپاپ‌ها در موتور های مختلف و وابسته به نوع و ساختار آن موتور‌ها قطعات متفاوتی وجود دارد اما بطور کلی قطعات مورد نیاز برای باز و بسته شدن صحیح سوپاپ‌ها عبارتند از :

میل بادامک ، بالابر ، میله فشارنده ، انگشتی ، فنر‌ها و اسبک سوپاپ .

البته محل و ترتیب سوپاپ‌ها در وجود یا عدم وجود این قطعات موثر‌است .

——————————————

زمان بندی کار سوپاپ‌ها : 

محل زمان بندی و تنظیم زمان‌های باز شدن یا بسته ماندن سوپاپ‌ها را قطعه‌ای به نام میل بادامک انجم میدهد این میله با توجه به ساختار و شکل برجستگیهایی که دارد تعیین میکند که سوپاپ‌ها میبایست در چه زمانی باز و بسته شوند . همچنین تعیین میکند که بسته ماندن تا کی ادامه دارد .

——————————————

خرابی سوپاپ :

خرابی سوپاپ به دلیل دمای بسیار بالای عملیاتی و همچنین رسوب لجن و روغن باقی‌مانده پس از سوختن روغن ایجاد می‌شود. به گفته لوید لوگنر ،خرابی سوپاپ در یک موتور گاز طبیعی ناشی از روانکاری نامناسب است که اجازه می‌دهد رسوبات باقی بماند. افزودنی‌ها و خاکستر سولفاته می توانند به این مشکل کمک کنند، اما می‌توانند مشکلات دیگری را نیز ایجاد کنند. او توصیه می‌کند برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مدل خاص موتور، با دستورالعمل‌های موتور مشورت کنید.

ساییدگی زودرس :

ساقه زیر دارای سایش ساینده‌است. این به دلیل مواد معیوب نیست، بلکه تنظیم نادرست‌است.

ایجاد کربن و شکست خوردگی :

تجمع کربن می تواند بسیار ساینده بر روی دریچه‌ها و اجزای سوپاپ باشد. باز هم، این شکست ناشی از محصولات معیوب نیست، بلکه ناشی از تجمع کربن در شرایط خارجی‌است.

لقی ساق سوپاپ :

در  فاصله ی میان ساقه، سوپاپ ها و گایدهای آنها می‌بایست یک لقی مناسب وجود داشته‌باشد همانگونه که ذکر شد، لقی بیش از اندازه به روغن اجازه می‌دهد که به طرف پایین ساق سوپاپ، و به درون مجاری ورود هوا و خروجی دود جریان یابد و سبب افزایش مصرف روغن گردد .

——————————————

سوپاپ در دیزل ژنراتور :

درایو دریچه دیزل ژنراتور عمدتاً از میل بادامک، چرخ دنده زمان‌بندی، گیره، میله فشار، بازوی راکر و شفت راکر تشکیل شده‌است. وظیفه سوپاپ باز و بسته کردن دریچه‌های ورودی و خروجی در زمان مشخص (زمان بندی گاز) و نظم (ترتیب احتراق) و اطمینان از درجه خاصی از باز شدن‌است.

تنظیم فاصله سر سوپاپ ورودی و خروجی هنگام مونتاژ موتور دیزل بسیار مهم‌است. پس از آن، سوپاپ باید بررسی شود و تنظیم مجدد در یک زمان منظم، معمولاً 25 روز پس از روشن شدن موتور دیزل صورت میگیرد. تنظیم نکردن فاصله مناسب سوپاپ باعث آسیب به موتور می شود، مانند مشکل داغ شدن و احتراق موتور دیزل‌است ممکن‌است به صورت دود سیاه نشان داده‌شود.

بنابراین نحوه تنظیم فضای سوپاپ موتور دیزل بسیار مهم‌است. ابتدا باید پوشش بازوی راکر را بردارید، با این حال، باید بسیار مراقب باشید تا به واشر زیر شیر آسیب نرسانید. دوم، استارت را بکشید تا پیستون روی نقطه مرگ بالای حرکت فشاری قرار گیرد. فضای سر اگزوز و دریچه ورودی را بررسی و تنظیم‌کنید. مهره قفل را باز کنید و از یک گیج برای تنظیم پیچ تنظیم سوپاپ استفاده‌کنید تا زمانی که در حالت عادی احساس می‌کنید کمی کشش را روی گیج حسگر احساس کنید. (فضا 0.15mm-0.2mm‌است.)

——————————————

فیلتر هوا 3840034 – فروش فیلتر هوا دیزل ژنراتور ولوو TAD-720GE

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *